Vi danskere kan ånde lettet op. Et forslag til en lovstramning, der i yderste konsekvens kunne betyde, at det blev ulovligt at lægge feriebillederne på Facebook, er blevet nedstemt af EU-parlamentet. Med stemmerne 502 mod 40 blev ændringsforslaget forkastet inden det nåede Kommissionen, der kunne have gjort det omstridte forslag til virkelighed.
Det vakte stort postyr, da EU-parlamentarikeren Julia Rema og Wikipedia i sidste uge advarede mod ændringsforslaget, der betød en ensretning af de såkaldte Freedom of Panorama-regler i hele EU.
Herhjemme kan vi trygt tage billeder af offentlige bygninger, hvorimod offentlige kunstværker som hovedmotiv på et billede ikke må bruges kommercielt uden tilladelse. Det betyder blandt andet, at medier ikke må bringe billeder af Den Lille Havfrue uden at betale rettighedshaverne.
Selv om reglerne oprindeligt er lavet for at sikre rettighedshaverne mod misbrug, kolliderer de med nutidens omfattende brug af sociale medier. Ved at lægge sine billeder på f.eks Facebook giver man nemlig tjenesten lov til at bruge billederne kommercielt – og så hænger man som bruger teoretisk på regningen, hvis Facebook bruger billederne i en annoncekampagne.
I Frankrig, Italien, Belgien og enkelte andre lande er reglerne mere stramme. Her må man heller ikke tage billeder af offentligt bygningsværker uden tilladelse fra rettighedshaverne – eksempelvis arkitekten. Det var disse strammere regler, der forsøgtes indført i hele EU.
Det lykkedes Julia Rema og Wikipedia at samle mere end 550.000 underskrifter mod forslaget. Men det er ifølge flere kritikere skønne spildte kræfter, for ændringsforlaget ville alligevel aldrig være gået igennem til Kommissionen i Bruxelles, der på sigt kunne have gjort forslaget til EU-lovgivning.
I stedet beskylder kritikerne nu Julia Rema for at have overreageret, for at skabe opmærksomhed omkring sig selv.