I et tiltag, der er historien om Faust værdigt, har Facebook i årevis betalt teenagere for at installere en lille app, der suger alle informationer om brug af telefonen, apps og aktiviteter på nettet – og sender dataene lige tilbage til Facebook, skriver Techcrunch.
Efter historien er kommet frem, for mindre end et døgn siden, har Facebook meddelt, at de vil lukke for iOS-udgaven af app’en, men den ligger stadig frit tilgængelig i Google Play til Android-telefoner.
Fri adgang til telefonen
Udvalgte personer har fået udbetalt op til 20 dollars om måneden – 130 kroner – for at sælge deres oplysninger ved at installere app’en ”Facebook Research”. App’en giver rodadgang til mobiltelefonen, hvilket giver Facebook adgang til et væld af informationer om brugeren. Ifølge sikkerhedseksperten Will Strafach fra firmaet Guardian Mobile Firewall drejer det om både chat-samtaler, beskeder, fotos og videoer, mails, søgninger på nettet, browseraktivitet og lokationshistorik. Facebook har endda bedt brugere om skærmbilleder af deres ordrehistorik på Amazon.
– App’en giver Facebook kontinuerlig adgang til de mest følsomme data om dig. De færreste brugere vil være i stand til med rimelighed at acceptere dette, uanset hvilken aftale de underskriver, for der findes næsten ikke ord for hvor meget magt du overfører til Facebook, når du gør det, siger Will Strafach til Techcrunch.
Arbejdede sammen med beta-tjenester
App’en bryder med alle Apples regler om forbrugersikkerhed og er ikke godkendt til distribution på App Store. Derfor har Facebook arbejdet sammen med tre forskellige beta-tjenester, for at kunne installere app’en uden om App Store, nemlig tjenesterne BetaBound, uTest og Applause.
Eksempelvis har annoncer på Instagram, der var målrettet mod 13 til 17-årige opfordret brugerne til at installere app’en.
App’en er som nævnt stadig tilgængelig til Android-brugere.
Facebook svarer …
[Tilføjelse:] iNPUT har efter historien er blevet publiceret modtaget et officielt svar fra Facebook via deres danske PR-bureau. Det er Facebooks opfattelse, at der er flere vigtige pointer, der bliver ignoreret i Techcrunch’s historie. En unavngiven talsmand fra Facebook udtaler:
“Der er afgørende fakta om vores markedsundersøgelsesprojekt, som bliver ignoreret i denne sag. På trods af tidlige udlægninger i medierne, har der ikke været noget hemmeligt ved det – projektet hed netop Facebook Research App. Der var ikke tale om “spionage”, da alle som tilmeldte sig gennemgik en klar on-boarding proces og gav deres samtykke. De fik derudover betaling for at medvirke. Sidst med ikke mindst, var mindre end 5 procent af deltagerne teenagere – alle med underskrevet samtykke fra deres forældre”.
Ikke første gang
Det er i øvrigt ikke første gang Facebook er taget på fersk gerning med fingrene i brugernes data. Så sent som i sensommeren sidste år måtte Apple bede Facebook om at fjerne VPN-ap’en Onavo Protect, der indeholder lignende spion-funktionalitet.
Hele historien kan læses (på engelsk) hos Techcrunch.