Når der er penge på vej, kan paraderne ofte være lidt lavere hos danskerne, og derfor advarer Jørn Guldberg, der er it-sikkerhedsekspert i Ingeniørforeningen, IDA nu kraftigt om, at it-kriminelle med garanti vil kaste sig over det ene svindelforsøg efter det andet i forbindelse med udbetalingerne af de indefrosne feriepenge.
– Vi ved de står på spring, og sikkert har planlagt en serie af forsøg på at lokke danskerne i deres fælder med falske SMS’er, mails eller telefonopkald, hvor de vil forsøge at lokke oplysninger om betalingskort, kontonummer eller NemID ud af modtageren. Endnu værre er det, hvis de går efter at låse foks computere, og kræve penge for at åbne dem igen. Under alle omstændigheder skal man lade være med at klikke på noget som helst, hvis der er tvivl om, hvem afsenderen er, siger Jørn Guldberg.
Han advarer om, at de it-kriminelle ikke længere kun er to drenge i en kælder, men er blevet professionelle, strukturerede og meget dygtigere. Hvor det før var halvdårlige kopier af firmaernes eller myndighedernes logoer og en følgetekst fyldt med stavefejl, ser angrebene i dag meget ægte ud.
– Derfor er det også vigtigt at være ekstremt opmærksom på at slette alt, der virker forkert. ATP, der står for udbetalingen af feriepengene, kommunikerer kun via borger.dk og e-Boks, så lige meget, hvor ægte en mail eller SMS ser ud, er den ikke fra dem, siger han.
Samme adfærd skal man udvise, når der kommer mistænkelige mails fra et pakkepostfirma omkring jul og fra SKAT i forbindelse med frigivelsen af årsopgørelsen, for disse perioder er også i de it-kriminelles kalender, advarer it-eksperten.
Der har været overvældende stor interesse for at bestille udbetaling af de indefrosne feriemidler. Den 2. oktober havde 1,6 millioner danskere bestilt mere end 34 milliarder af deres indefrosne feriepenge, oplyser ATP.
På forhånd var det ventet fra Finansministeriets side, at der vil blive ansøgt om omkring 39 milliarder kroner. Man har indtil 1. december til at bede om dem.