TeknologiTophistorie

Fleksible OLED-skærme kan fremstilles af menneskehår

Menneskehår er igennem tiderne blevet brugt til mange forskellige ting, men aldrig til OLED-skærme. Før nu.

OLED-skærme i smartwatches kan i fremtiden meget vel være fremstillet af menneskehår. Forskere hos Queensland University of Technology, QUT, har med succes omdannet hårstrenge til såkaldte carbon nanodots, der kan gløde nok til, at de kan bruges i eksempelvis skærme. Det er første gang det er lykkes at gøre hårstrå selvlysende og bruge dem med succes i en lysemitterende enhed – og i fremtiden vil teknologien kunne bruges i eksempelvis smartwatches og intelligente IoT-enheder.

Carbon nanodots, der også kaldes C-Dots eller bare CD, er en ny klasse af quantum dots (QD). Det er grundlæggende den teknologi som blandt andet bruges af Samsung til at skabe deres QLED-skærme. QLED-skærme er relativt lysstærke og kan vise meget levende farver.

 

Det er lykkes forskerne at benytte de menneskehår-baserede CD’er som det aktive lag i OLED-skærme. Og det viser sig, at CD’erne har samme egenskaber som QD’erne – de er bare mere miljøvenlige.

CD-teknologien har også fordele ved lav toksicitet, biokompabilitet og kemisk stabilitet. Teknologien er ikke lysstærk nok til at kunne bruges i tv-skærme, men Professor Prashant Sonar, der er en af de ledende forskerne bag teknologien, fortæller, at den er ideel til brug i fleksible og billige skærme, der kan bruges til wearables og andre små intelligente enheder.

 

– De kan også bruges, hvor der kræves en lille lyskilde, for eksempel på skilte eller i smart-armbånd, og de kan bruges i medicinsk udstyr på grund af materialets ikke-toksicitet, fortæller Sonar i et blogindlæg på universitetets hjemmeside.

Sonar bruger en intelligent mælkeflaske som hypotetisk eksempel. Flasken kan have en sensor på indersiden for at spore hvornår mælken udløber og et display på ydersiden, der viser disse oplysninger til forbrugeren. Den lille skærm på ydersiden ville være lavet af CD’er oprettet af menneskehår.

 

Hår er en naturlig kilde til kulstof og nitrogen, fortæller Sonar videre på universitetets forskningsblog. For at få lysemitterende partikler skal begge disse elementer være til stede. Fordi hår består af proteiner, herunder keratin, bliver både kulstof og nitrogen integreret i molekylestrukturen, når håret varmes op til 240 grader celsius. Det er det, der gør håret uventet ideelt til dette formål.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.