AnmeldelseMobil og tablets

Først i Danmark: Anmeldelse af iPhone 7

Sig hvad du vil om Apple – deres PR maskine fungerer fuldstændigt sublimt, og hvert år er iPhone lanceringen det mest omtalte i tech-medier verden over – iPhone 7 er ingen undtagelse. Vi har, naturligvis, også selv skrevet side op og side ned om telefonen, der rammer landet i morgen – også lang tid inden den overhovedet blev præsenteret.

Deler vandene

Intet stykke teknologi kan dele vandene så meget som iPhone. “Fandroids” hader den, “iSheep” elsker den. Krigen imellem de to lejre er velkendt, og de der hader Apple og iPhone af et godt hjerte vil hævde at iPhone 7 er bagud på teknologi, Apple fans vil hævde, at iPhone stadig er den mest brugervenlige og helstøbte telefon på markedet. Og begge har faktisk langt hen ad vejen ret. Læs videre, så fortæller vi dig hvorfor.

 

Vil du have flere nyheder om tech og viden i dit Facebook feed? Giv iNPUT et like.

To år gammelt design

iPhone 7 ligner iPhone 6S. Og 6. Normalt har det ellers været kotume, at Apple skiftede design hvert andet år – men i år er det altså ikke sket. Der kan være mange grunde til det, men vi hælder til noget så lavpraktisk som produktionskapacitet; hvis Apple skiftede til en avanceret OLED skærm nu, ville de simpelthen ikke være i stand til at få produceret nok til at dække behovet, og vi ville se en leveringstid på mange måneder – hvilket igen ville skabe masser af meget sure kunder. Samtidig er Apple måske heller ikke helt tilfredse med de andre nye teknologier, de kunne tilføje lige nu. Trådløs opladning er for eksempel stadig en lidt rodet affære med flere standarder der i øvrigt lader væsentligt langsommere end kablet.

 

I stedet har Apple rykket lidt rundt på de grimme antennelinjer, der nu er placeret helt i top og bund og derfor ikke længere virker så voldsomme. Især på telefoner med de to nye sorte farver – blank og mat – er antennestriberne nærmest blevet usynlige. Der er også kælet lidt for finishen ved kameraet, der godt nok stadig stikker ud på bagsiden, men det virker bedre integreret og er skåret direkte ud af aluminiumbagsiden – men det er altså på ingen måde revolutionerende. Apple er altså, som sædvanlig fristes man til at sige, gået den sikre vej. Og så alligevel ikke.

Mangler jack-stikket

Allerede da de første rygter om iPhone 7 begyndte at dukke op, gik de blandt andet på, at Apple ville fjerne 3,5″ stikket der ellers har været den ubestridelige standard for lydudtag på stort set alle bærbare musik produkter siden de første Walkmen tilbage i 80’erne. Men Apple har altså nu i et hug fjernet stikket – og ligesom da Apple fjernede 3,5″ diskettedrevet og DVD drevet lyder der selvfølgelig klager. Vi må dog bare sige, at Apple igen har fat i den lange ende. For det første er et analogt stik fuldstændigt forældet og fylder unødigt op. En telefon som iPhone 7, hvis Lightning stik er glimrende til at levere god lydkvalitet, behøver simpelthen ikke et analogt jack-stik – det er spild af plads i en telefon, hvor der i forvejen er voldsom pladsmangel, og producenterne af høretelefoner er i øvrigt enige med Apple.

Men hvad så, hvis du har et sæt høretelefoner, du simpelthen bare æææælsker? Så har Apple lagt en lille adapter i kassen. Og mangler du en mere, kan du købe den for 75 kr., så er der flere steder, du gerne vil forbinde telefonen, kan du bare købe adaptere der sidder fast på ledningerne. Og du har ret, det er ikke kønt – men det er en byttehandel, vi gerne tager imod. Hvorfor? Fordi batterilevetid.

 

Bedre batterilevetid

iPhone 7 har fået et lidt bedre batteri – blandt andet fordi, der er lidt bedre plads til det efter Apple har skrottet 3,5″ stikket. Kommer du fra en “gammel” telefon, vil du kunne få en mærkbar forbedring når du skifter til iPhone 7. Både fordi en ældre telefons batteri i forvejen er blevet dårligere over tid, og fordi iPhone 7 altså har et større batteri end iPhone 6S (1.960 mAh over 1.715mAh).

Samlet set udmønter det sig i en forbedring, der er til at tage og føle på; på en nyinstalleret iPhone 7 vs. en nyinstalleret iPhone 6 begge med iOS 10 får vi faktisk ca. 1,5 times ekstra batterilevetid ved kontinuerlig musikafspilning og skærmen tændt hele tiden på omkring 80%. I hverdagsbrug vil det betyde, at du formentlig vil kunne få de ca. to timer Apple lover – og endda lidt mere, alt efter hvordan du bruger telefonen. Det lyder måske ikke af meget, men i praksis vil det være en af de mest åbenlyse fordele for dig som bruger, at telefonen nu holder hele dagen og ikke dør tidligt på aftenen.

Vandafvisende (Ikke vandtæt!)

Hvis du har prøvet at tabe en telefon i vasken eller – yikes – i toilettet, vil du vide at de gamle iPhones ikke var vandtætte. Godt nok kunne du være heldig at telefonen kunne tørres og du så kom helskindet igennem strabadserne, men hvis ikke var det bare ærgerligt, for Apple dækker ikke vandskader. Det gør de i øvrigt stadig ikke.

 

Ikke desto mindre er risikoen for, at din telefon møder sit endeligt i en håndvask blevet en del mindre med iPhone 7, for den er vandafvisende og delvist vandtæt. Vi har holdt den under vand i 10 minutter, og det skete der intet ved. Apple “lover” en halv time på op til en meters dybde. Men det gør de altså så ikke rigtigt alligevel, for i praksis vil din garanti ikke dække, hvis telefonen alligevel skulle tage skade. Så vores råd? Lad være med at tænke på den som vandtæt. Men vær glad for det den dag den ryger i en vandpyt.

God skærm i sollys

Apple sværger stadig til den gode, gamle IPS teknologi – men i en forbedret udgave. Skærmen på iPhone 7 skulle altså være i stand til at levere ca. 25% ekstra lysstyrke. I praksis betyder det ikke voldsomt meget, men sammenlignet med en iPhone 6 i direkte sollys er der dog en forskel det er til at få øje på. Generelt er skærmen ganske glimrende, selv om den ikke helt kan hamle op med de allerbedste skærme fra Samsung. Ikke desto mindre vil langt de fleste brugere være tilfredse med skærmkvaliteten.

 

Apple har også givet farverne et nøk op i iPhone 7, hvilket betyder at især de kradse farver vil være mere levende. Ved normalt brug vil det ikke være noget, man får øje på, men tager man billeder med iPhones kamera vil man – især sammenlignet direkte med tidligere modeller – kunne se en markant forskel.

Hastighed helt i top

Vores målinger på iPhone 7 placerer den i den absolutte top hvad angår hastigheden. Apples nye processor, A10 Fusion, lader altså til at gøre et fortrinligt job som motoren i den den nye telefon. Geekbench 4 måler telefonen til 3433 på single core og 5586 på multicore. Det er ikke bare godt, det er ekstremt godt, og slår alle konkurrenter af banen. Til sammenligning leverer vores efterhånden “gamle” iPhone 6 kun 986 og 1571.

 

I praksis betyder det at programmer åbnes nærmest uden forsinkelse, ligesom processorintensive applikationer som videoredigering og spil kører ekstremt godt. Man oplever stort set aldrig ventetid på noget som helst. Det er dog vigtigt at pointere, at har man en iPhone 6S vil forskellen ikke være ekstremt udtalt, og der vil være vigtigere grunde til at opgradere… Blandt andet kameraet.

Verdensklasse mobilkamera

Kameraet på iPhone 7 har fået en ekstrem overhaling. Sammenligner man med forrige generation vil man se en tydelig forbedring af billeder taget under stort set alle forhold. Faktisk har vi sammenlignet med billeder taget med mellemklasse kompaktkameraer, og selv her vil de fleste nok have svært ved at se forskel.

Farverne står bedre end nogensinde. Ligesom skærmen har fået et løft på den front, er også kameraet blevet bedre til at fange de livlige farver og gengive dem naturligt.

Billeder taget med iPhone 7 er mere skarpe og har langt mindre støj end hvad de fleste

img_0010
Bemærk de små bogstaver øverst på motoren. Zoomer man ind, vil man faktisk kunne læse hvad der står. (tryk på billedet for større version.)

mobilkameraer kan levere. Faktisk er det helt på højde med – og endda måske lidt over – hvad de bedste konkurrenter kan levere. Vi har taget billeder der indeholder en lille smule tekst et sted godt gemt i billedet – og zoomer vi ind på teksten er man faktisk i stand til at læse den.

I mørke omgivelser er der også ekstrem forskel på kvaliteten af billeder taget med iPhone 7 og dens forgænger 6S. Der er simpelthen flere synlige detaljer, og selv ved belysning fra stearinlys får man brugbare billeder. Det er en imponerende forskel, og en kvalitet kun Samsungs Galaxy 7 kan hamle op med – og selv her vil vi formentlig kåre iPhone 7’s billeder som de bedste.

Skal, skal ikke?

Som altid er det store spørgsmål når der kommer en ny iPhone – hvem skal købe den? Har du en iPhone 6 eller derunder er vores råd, at du i hvert fald kraftigt overvejer det, for iPhone 7 er meget hurtigere, har et væsentligt bedre kamera, bedre batterilevetid og er vandafvisende. De ting alene burde overbevise dig. De gør sig også gældende i forhold til iPhone 6S, men måske i knap så høj grad hvad angår kamera og hastighed. Ikke desto mindre vil du sagtens kunne mærke forskellen i daglig brug.

Det er sagt før, og lad os gentage det; iPhone 7 er ingen revolution, den er en evolution. Men en rigtigt god en af slagsen. Lige nu er det formentlig verdens bedste telefon, og det største “problem” er, at designet er ved at være lidt bedaget. Men hvis du, som vi, stadig synes at iPhone designet fra 2014 er lækkert, ja så er der ingen tvivl om, at du vil elske iPhone 7.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.