Dette er ikke en anmeldelse – i hvert fald ikke endnu. Den endelige dom venter vi med til iNPUT kommer på gaden i morgen (Hent det her – det er gratis!). Men nu har jeg haft iPhone X i snart en dag, så jeg har dannet mig et udmærket første indtryk af telefonen, og det skal du naturligvis ikke snydes for. Der er endnu ingen karakter – de kommer også først i morgen eftermiddag, når jeg har lavet de sidste målinger og brugt telefonen lidt længere. Men her er i hvert fald mine første indtryk.
Design
iPhone X er lækker. Den har en “feeling” jeg endnu ikke har fundet hos konkurrenterne, og det er tydeligt at Apple har gjort sig umage. Når telefonen ligger på bordet er det blot en uafbrudt sort flade med krom kanter. Smukt. Vores testeksemplar er den “grå” udgave, så bagsiden er en slags grå-hvid glas, afbrudt af kameraet, der – som sædvanlig – stikker ud. Denne gang dog med de to kameraer placeret over hinanden i stedet for ved siden af som på iPhone 8 Plus eksempelvis. Om man virkelig, virkelig hader kameraets design er en smagssag. Personligt gør det mig ikke så meget. Når telefonen ligger på bordet ser det ud som om, den ligger helt fladt.
Skærmen
Den største forandring fra de tidligere udgaver af iPhone er den enorme skærm i 18:9 formatet. Den fylder hele fronten af telefonen, med undtagelse af en lille udskæring i toppen, hvori frontkamerasystemet og FaceID sidder monteret. Og her var mit første forbehold da jeg så telefonen første gang; hvordan ville jeg egentlig kunne leve med den? Svaret er, i hvert fald efter det første lille døgn, at det kan jeg sagtens. Jeg synes i øvrigt, kritikken af den er lidt kørt op i forhold til, at Apple jo sådan set bare kunne have valgt at gøre som eksempelvis Huawei og Samsung og lavet en “fuld kant” – i hvert fald i toppen. I stedet har de lavet en udskæring, der gør plads til henholdsvis ur og barer der indikerer dækning på de to sider af udskæringen. Det fungerer helt udmærket – i hvert fald når telefonen er holdt vertikalt. Horisontalt er det en smule mere problematisk – i hvert fald i enkelte apps. Hvis man eksempelvis ser 16:9 materiale i Netflix (stort set alle serier) er der kanter i siden. Men det ville altid være tilfældet på en 18:9 skærm. Hvis man ser film kan man zoome – og her opstår problemet, for Netflix zoomer så udskæringen simpelthen er i siden af billedet. Og det er vanvittigt irriterende. Jeg har prøvet at se en enkelt film på en flyvetur, og ja – man glemmer det… Agtigt. Men kønt er det altså ikke. Det er dog, for mig personligt, ikke et enormt problem, for jeg ser sjældent spillefilm på min telefon. Hvis du gør det meget, er det dog formentlig noget, du skal overveje grundigt inden du køber en iPhone X.
Udover det er skærmen helt utrolig. Apple har tilføjet både HDR 10 og Dolby Vision. De titler der understøtter Dolby Vision får en ekstra dybde som er helt vildt lækker. Generelt står alt indhold fantastisk på skærmen, og den er fuldt på højde med Samsungs bedste – formentlig fordi det ER Samsungs bedste, men altså i Apples egen udgave. Farverne står godt, og er ikke så voldsomme og overmættede som flere andre producenters OLED skærme ellers kan byde på – ja, jeg kigger på dig, Samsung – og betragtningsvinklen er tæt på perfekt. Det ser stort set ud som om, man har limet skærmbilledet fysisk på telefonen, og selv i høj belysning udendørs er der ikke problemer med at se hvad der foregår.
FaceID
Når skærmen fylder hele forsiden er der ikke længere plads til fingeraftrykslæser og dermed TouchID. I stedet har Apple genopfundet ansigtsgenkendelsen. Det fungerer langt hen ad vejen præcis som en Xbox Kinect, og jeg må indrømme at jeg inden jeg fik telefonen havde mine forbehold; de producenter der har forsøgt sig med ansigtsgenkendelse på telefoner før er faldet grumt lige på fjæset. Men Apple arbejder anderledes end de fleste; de venter (og venter, og venter) indtil de kan lave en teknologi så den fungerer – og SÅ slår de til. Før deres TouchID var der ingen der havde fået fingeraftrykslæsere til at fungere bare nogenlunde. Efterfølgende er alle de andre kommet efter det, og det skal de også til nu, for FaceID fungerer helt utroligt godt. Det er nærmest magisk. Efter en dag (og en nat!) med telefonen må jeg sige, at jeg nærmest har glemt FaceID. Telefonen låser op når jeg kigger på den – også fra lidt underlige vinkler. Den kan IKKE ligge på bordet og aflæse dit ansigt, så du skal ikke forvente at du hurtigt lige kan kaste et blik på telefonen og så tjekke notifikationer. Men du skal heller ikke have den helt op i ansigtet og holde den på en helt bestemt måde for at den låser op. For mig har den naturlige afstand og den naturlige bevægelse været nok – 95% af tiden opdager jeg ikke engang at den låser op, og de sidste 5% når jeg lige at se låsen åbne op.
Mit gæt er, at de fleste vil få problemer med FaceID lige så tit som de havde med TouchID. Om problemet er våde fingre på TouchID eller ekstreme lysforhold der stopper FaceID er jo egentlig ligemeget – hvis frekvensen er ca. den samme, og det er altså mit gæt at det er. Inden den endelige test i morgen har jeg prøvet flere scenarier, så den endelige dom over FaceID må lige vente en smule.
iOS 11
iOS har tilpasset sig til iPhone X på nogle få måder. I første omgang er der jo ikke længere en startknap, så du skal swipe op fra bunden af skærmen for at komme til hjem til forsiden. Det virker faktisk overraskende godt, og tog ca. 20 minutter at vænne sig til. (Nu sidder jeg i øvrigt og swiper op fra bunden af min iPad også, så håber at Apple ændrer iPad til samme koncept i næste generation!) Det betyder i øvrigt også, at kontrolpanelet nu er flyttet til toppen af skærmen i højre side hvilket egentlig fungerer helt udmærket. Notifikationer er så henvist til venstre side – hvor den kan være lidt svær at nå. Til gengæld dukker notifikationer også op på startskærmen i en “kort” udgave, hvor man bare kan se at man har fået en besked eksempelvis – men ikke noget indhold. I hvert fald ikke før man har låst op med FaceID, hvorefter notifikationen foldes ud. Supersmart.
FaceID systemet muliggør også, at Apple har implementeret en “opmærksomhed” funktion. Basalt set betyder det, at skærmen ikke slukker eller skruer ned for lysstyrken mens du kigger på den. Det fungerer (som det i øvrigt har gjort på eksempelvis Samsung telefoner i årevis, dog ikke helt så velfungerende) og det er virkelig rart at man kan læse en længere tekst uden at blive irriteret over, at skulle røre ved skærmen hele tiden.
En anden detalje der er kommet til på iPhone X er de små levende emoticons, som reelt set er en gengivelse af dig selv og dine ansigtsudtryk, optaget igennem kameraet på forsiden. Egentlig havde jeg troet, at det ville være en dum gimmick ligesom meget andet i den stil, men faktisk er det helt utroligt sødt og sjovt (ja, jeg er barnlig) og kan virkelig understrege en stemning. Jeg glæder mig til at se, hvad andre kan få ud af det – jeg vil elske at være Yoda, for eksempel. I øvrigt virker funktionen sådan, at den lille emoticon kan sendes til alle telefoner via MMS eller video, så man er ikke begrænset til iPhones med iMessage.
Et lille irritationsmoment er, at man ikke længere kan få procenter på batteriindikatoren i toppen af skærmen – der er simpelthen ikke plads. Til gengæld kan man jo tilføje batteriindikatoren som widget så den er tilgængelig ved at swipe ud til venstre.
Et bedre kamera
Begge kameraer på bagsiden af iPhone X har nu fået billedstabilisering, hvilket burde give bedre billeder ved lav belysning især. Om det er tilfældet har jeg endnu ikke haft mulighed for at afprøve, men det vil jeg have nået til den “rigtige” anmeldelse i morgen. Det jeg til gengæld har prøvet er portræt-funktionen der nu også er kommet til frontkameraet, hvilket kan give nogle utroligt meget bedre selfies. Der er også muligehed for at bruge de forskellige filtre – men de er langt hen ad vejen ikke særligt brugbare – især portrætbelysningen fejler stort set konstant.
Alt det andet
Inden i iPhone X ser der stort set ud som inden i iPhone 8. Der er altså ikke voldsomt mange ændringer i forhold til iPhone 8 og 8 Plus, og det er fint, for hastigheden er i orden, trådløs opladning fungerer og så videre og så videre. Jeg uddyber dette en smule mere i anmeldelsen i iNPUT i morgen (hent appen allerede nu – det er gratis).
Læs også: Anmeldelse af iPhone 8