Hvis du troede, at Jurassic Park var det tætteste, vi ville komme på genoplivning af uddøde dyr, så tro om igen. I en opsigtsvækkende annoncering afslørede det amerikanske biotech-firma Colossal Biosciences i dag, at de har genoplivet en af fortidens mest frygtindgydende rovdyr: Dire wolf – den ægte vare, ikke de overdimensionerede fantasy-udgaver fra Game of Thrones .
Tre små hvalpe, to hanner kaldet Romulus og Remus og en hun ved navn Khaleesi, så dagens lys henholdsvis i oktober 2024 og januar 2025. De er skabt ved hjælp af avanceret CRISPR-genredigering og opvokser nu i et topsikret naturreservat, hvis placering holdes hemmelig.
Fortidens kæmper i nutidens verden Dire wolves (Canis dirus) forsvandt fra jordens overflade for omkring 10.000 år siden, men deres ry som brutale jægere har kun vokset sig større – ikke mindst takket være popkulturens fascination. Colossal Biosciences har nu, som en art videnskabens Frankenstein, brugt DNA fra 13.000 år gamle fossiler til at bringe dem tilbage.
En dire wolf fra tv-serien Game Of Thrones. Forskerne analyserede ældgammelt tand- og kraniemateriale og fandt 20 genetiske forskelle, som adskilte dire wolves fra moderne grå ulve. Disse forskelle – som blandt andet styrer størrelse, pelsfarve og kæbekraft – blev derefter “kopieret” ind i levende ulveceller ved hjælp af CRISPR. Resultatet? Ulve med kraftigere kæber, hvidere pels og et anstrøg af fortidens vilde brutalitet.
Virkelighedens Jurassic Park – men uden dinosaurer Selvom historien får tankerne hen på Steven Spielbergs ikoniske film, er forskellen til Jurassic Park væsentlig: I stedet for dinosaur-DNA fra rav har Colossal arbejdet med langt yngre, bedre bevaret genetisk materiale. Og hvor John Hammond i filmen skabte en temapark fuld af rovdyr, siger Colossal, at deres mål er artbevarelse, ikke profit.
Alligevel indrømmer Colossal, at der er en vis dramatik over projektet: “Vi vil bringe fortidens ikoner tilbage til nutiden – men vi gør det med omtanke,” siger firmaets direktør Ben Lamm i en pressemeddelelse.
Fra skærmen til virkeligheden For fans af Game of Thrones lyder navnet Khaleesi måske bekendt – og det er ingen tilfældighed. Dire wolves spillede en stor rolle i serien som loyale, men frygtindgydende kæmpehunde. Nu kan vi for første gang stå ansigt til ansigt med deres virkelige forfædre.
Det store spørgsmål er, hvad vi egentlig skal bruge de genetisk redigerede kæmpeulve til. Indtil videre holder Colossal fast i, at projektet handler om at udvikle teknologier til naturgenopretning og bevarelse. Men ligesom i Jurassic Park spørger skeptikerne allerede: Bare fordi vi kan bringe dem tilbage – betyder det så, at vi bør ?