Det er snart sommerferie for de fleste og det betyder at turen for mange går mod sommerhusene. Med den hastige udbredelse af elbiler kombineret med de typiske elinstallationer i sommerhusområderne, advarer forsikringsselskabet Gjensidige derfor. Det udgør stor brandfare, hvis man medbringer mormorladeren.
Det er nok en årlig advarsel, som vi skal vænne os til. Der er i 2023 alene kommet knap 20.000 flere elbiler på vejene. Mange af dem sætter kursen mod sommerhuset, hvor der langt fra i alle tilfælde er monteret en ladestander. Så er det naturligvis fristende at finde mormorladeren frem, som gør det muligt at lade elbilen fra en almindelig stikkontakt.
”Selvom det kan virke som den nemme løsning, er flere ’mormor’-ladere i markedet slet ikke tilpasset det danske stikkontaktsystem, der kun kan klare en belastning på op til 6 ampere. Flere ’mormor’-ladere trækker mere strøm end det, og kombineret med den høje sommervarme betyder det, at der er en større brandfare i husets elinstallationer, når man lader sin elbil op.” Det fortæller Palle Egelund Jensen, der er servicedirektør i elinstallatørvirksomhed ELCON.
En typisk mormorlader Sikkerhedsstyrelsen fraråder fuldstændig brug af mormorladere. De karakteriserer det alene som en nødløsning. Palle Egelund Jensen oplyser, at hvis det er strengt nødvendigt at benytte den type opladning, så er der en række forholdsregler man bør tage sig:
Den må maksimalt trække 6 ampere Brug en kvalitetslader Oplad i ydertimerne, hvor der er mindst pres på elnettet Brug de offentlige ladestandere Fra forsikringsselskabet Gjensidige er opfordringen ganske klar: brug de offentlige ladestandere fremfor mormorladeren.
“Vi ved, at mange danske sommerhuses elinstallationer ikke kan håndtere ladekabler til biler, og den absolut nemmeste måde at undgå skader på sit sommerhus på, er derfor ved ikke at oplade sin bil med et ´mormor´-ladekabel. Hvis der går ild i elinstallationerne, risikerer man ikke kun, at det får betydning for en selv, men potentielt også mange andre, og det er altså nemt at undgå, ved at bruge de offentlige ladestandere,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.
Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at man på nogle hjemmesider kan købe ulovlige ’mormor’-ladere, der trækker mere end seks ampere, og de opfordrer derfor til, at man er opmærksom ved køb af opladere.