Teknologi

Forskere laver ny flytype uden bevægelige dele – og den flyver

Star Trek var inspirationen til det elektro-aerodynamiske fly, der anses for at være et teknologisk gennembrud.

Forskere fra Massachusetts Institute of Technology, MIT, har haft held til at skabe en helt ny flytype, der hverken kræver propeller, turbine eller motor. I stedet flyver den fuldstændig lydløst på ”ion-vind” – der bygger på princippet om ioner flytter luften mellem to elektroder, når der sendes strøm mellem dem.

Princippet om elektro-aerodynamisk fremdrift, EAD, har været kendt siden 1920, men det er først med MIT-forskernes forsøg, at det er blevet integreret med succes i en flyvemaskine.

 

I dronen, der blev brugt til forsøget, er der placeret elektroder forrest og bagerst på vingerne. Når der sættes strøm til den forreste elektrode, skabes der ioner, der søger mod den bagerste elektrode og ”skubber” luften med sig når de kolliderer med luftmolekylerne. På den måde skabes der fremdrift, der driver dronen frem. MIT forklarer teknologien i den lille video herunder:

 

På den lange bane håber forskerne på, at gennembruddet kan resultere i en helt ny, nærmest lydløs, flytype, der ikke belaster miljøet. Men det har naturligvis lange udsigter og det umiddelbare mål er da også at overføre teknologien til droner, men selv det kan vise sig at være en mundfuld – MITs drone kunne kun omdanne 2,6 procent af den tilførte energi til fremdrift. Den fem meter brede, 2,5 kilo tunge drone fløj på ion-vind i cirka 10 sekunder.

“På kort sigt forestiller jeg mig, at teknologien kan bruges til at lave små eller mellemstore droner. Det, vil jeg tro, kan gøres indenfor de næste fem til ti år. Men der vil gå adskillige årtier, hvis vi taler om at lave passagerfly med elektro-aerodynamisk fremdrift,” siger Steven Barrett, der er en af forskerne bag forsøget.

Alligevel anses forsøget som et kolossalt gennembrud, da det beviser, at elektro-aerodynamisk fremdrift kan holde droner og flyvere i luften markant længere end det er muligt ved svæveprincipper alene.

 

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.