Fra den 20. juni bliver det nemmere for europæiske forbrugere at vurdere, hvor energieffektive, holdbare og reparationsvenlige deres næste smartphone eller tablet er. EU indfører nemlig en ny, obligatorisk mærkningsordning, der blandt andet viser, hvor lang tid batteriet holder, og hvor let enheden er at reparere.
Mærkningen minder om den, vi kender fra hvidevarer og tv’er, og bliver et fast krav for alle smartphones og tablets, der bliver sat til salg i EU efter denne dato. På mærkaten vil man blandt andet kunne se en samlet energiklasse fra A til G, oplysninger om batteriets levetid og antal mulige opladningscyklusser, samt karakterer for både holdbarhed og reparationsvenlighed. Der vil også fremgå, om enheden har beskyttelse mod støv og vand, som angivet i den såkaldte IP-klassificering.
Tiltaget er en del af EU’s bredere strategi for at fremme mere bæredygtig elektronik og reducere det voksende elektroniske affald. Samtidig med mærkningen indføres nye minimumskrav til designet af produkterne — de såkaldte “økodesignkrav”.
Skala for energieffektivitetsklasser fra A til G. Produktets energieffektivitetsklasse. Batteriets levetid pr. cyklus i timer og minutter pr. fuld batteriopladning. Pålidelighedsklasse ved gentagne frit fald. Batteriets levetid i cyklusser. Reparerbarhedsklasse. Indtrængningsbeskyttelsesklassificering.
Det betyder blandt andet, at mobiltelefoner fremover skal kunne tåle stænk og mindre mængder støv, batterierne skal bevare mindst 80 procent af deres kapacitet efter 800 opladninger, og producenterne skal stille vigtige reservedele til rådighed inden for 5-10 arbejdsdage.
Desuden bliver det et krav, at producenterne leverer opdateringer til operativsystemet senest seks måneder efter, at kildekoden er frigivet — en tidsfrist, som ikke alle producenter har levet op til i praksis.
Ordningen dækker smartphones og tablets med skærme op til 17,4 tommer, samt trådløse fastnettelefoner og såkaldte feature phones. Foldbare telefoner er indtil videre undtaget.
Målet med mærkningen er at gøre det lettere for forbrugerne at tage et oplyst valg – ikke kun ud fra specifikationer og design, men også med hensyn til produktets levetid og klimaaftryk. Læs eventuelt mere hos EU .