Snart kan Apple og andre store tech-virksomheder ikke længere smyge sig udenom selskabsskat via Irland. Lederne af G20-landene, der er de 20 rigeste økonomier i verden, har i weekenden formelt godkendt en global skatteaftale, der blandt andet inkluderer en bundgrænse på selskabsskat på 15 procent. De nye skatteregler forventes at træde i kraft i 2023.
Forslaget blev præsenteret allerede i juni og knapt 140 lande har siden tilsluttet sig aftalen. Med G20-ledernes formelle godkendelse under G20-mødet i Rom, ser den nye globale skatteaftale ud til at komme væsentlig tættere på virkeligheden.
– Vi har opnået en historisk aftale om et mere retfærdigt og mere effektivt internationalt skattesystem, siger Italiens premierminister, Mario Draghi, ifølge CNN.
Mindst lige så vigtigt er det, at aftalen også forpligter virksomhederne til at betale skat i det land, hvor pengene tjenes. Den del af aftalen kan sætte en stopper for lukrative aftaler med lande, der sænker skatten for at lokke virksomhederne til.
Mange virksomheder har hovedkontor i Irland for at drage fordel af den lavere skattesats på 12,5 procent, men sælger alligevel tjenester på tværs af hele Europa.
Hvis et af disse virksomheder flytter overskud til et lavskatteland, vil det blive tvunget til at betale en “top-up” skat i det land, hvor det har hovedkontor, hvilket i realiteten tvinger det til at betale forskellen så det kommer op på minimumskravet på 15 procent, forklarer The Washington Post.
Der er dog et aber dabei. De nye skatteregler gælder udelukkende for virksomheder, der har et globalt overskud på mere end 750 millioner euro om året (5,6 mia. kroner). Det snævrer feltet gevaldigt ind, da det gælder mindre end 100 virksomheder på verdensplan.
Selv om de nye skatteregler vil ramme de store amerikanske tech-virksomheder som Apple, Google og Facebook, er USA’s finansminister, Janet Yellen, positiv. I et tweet roser hun den “historiske aftale”, som hun siger vil “gøre en ende på det skadelige kapløb til bunden om selskabsbeskatning”.
Selv om der er indgået en aftale, er udfordringen nu, at de mange lande skal implementere de nye regler. I USA skal lovene omkring skatteaftaler muligvis ændres, hvilket vil kræve støtte på tværs af partier fra to tredjedele af senatorerne.