Teknologi

G20: Nu skal Apple, Google og Amazon til lommerne

Margrethe Vestager får nu opbakning fra G20 i sin kamp mod techgiganternes irske skattefinte. Fra næste år skal skatten betales i det land, hvor indtjeningen sker.

G20, der dækker over de 20 førende økonomier i verden, vil ændre det internationale skattesystem og tilpasse det til den digitale tidsalder. Det fælles mål er at it-giganter som Apple, Amazon og Google skal betale mere i skat – og betale den i det land, hvor pengene er tjent. Det betyder, at der skal lukkes for ”den irske skattefinte” og det skal ske allerede næste år.

Det er finansministrene fra de tyve lande blevet enige om på G20-mødet i byen Fukuoka i Japan. De har lavet en fælles hensigtserklæring om stigende beskatning af store virksomheder og en global minimumsskat, der skal fastsættes inden udgangen af næste år.

 

Baggrunden er, at internetbaserede it-giganter som Google og Facebook er svære at placere i de nuværende skatteregler. De betaler betydeligt lavere skatter end traditionelle industrivirksomheder. Allerede sidste år forsøgte Margrethe Vestager og EU at indføre en europæisk digital skat, men det mislykkedes – hovedsageligt på grund af modstand fra Irland (der huser både Google og Facebook i Europa), Sverige, Finland og … Danmark.

Støtten fra G20-landende er en stor sejr for den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der længe har advokeret for en global digital skat – gerne med Europa som bannerfører.

 

– Det bedste vil være en global løsning. Men hvis vi ønsker at opnå resultater inden for en rimelig tid, må Europa føre an, sagde hun, ifølge nyhedsbureauet Reuters, til den franske radiostation France Inter i april måned.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.