En lakridspibe skabte mandag stridigheder mellem Danmarks Radio og Google. Google mener nemlig ikke, at den lakridspibe, som Kristian Gintberg sutter på i ’Ramasjang Mysteriet’ er passende for børn under 13 år – og de valgte derfor at fjerne DRs Ramasjang app fra Google Play-butikken.
Det skriver Politiken, der har læst en mail til DR, hvori Googles Play Team forklarer hvorfor Ramasjang blev fjernet. Piben vurderes af Google til at være en opfordring til børn om at ryge.
”App’en indeholder skildringer af tobak, piber og farlige aktiviteter, der ikke er passende for børn, som er under 13,” står der blandt andet i mailen.
Ramasjang app’en var i en periode mandag utilgængelig i Google Play-butikken, men efter reaktioner fra DR og artiklen i Politiken, har Google nu valgt at gøre den tilgængelig igen.
– Skæve, anderledes og grænsesøgende figurer er en stolt og årelang tradition i dansk børne-TV. Selvfølgelig skal vi i DR hele tiden diskutere, hvad der er godt og dårligt børneindhold. Men jeg skal ikke diskutere det med Google, siger Henriette Marienlund til Politiken.
Google er allerede i modvind herhjemme, fordi de fredag valgte at blokere adgangen til musikken fra alle danske kunstnere på Youtube og Youtube Music. Det skete fordi Google og musikrettighedsorganisation Koda, der sikrer betaling til komponister, sangskrivere og musikforlag, ikke kan blive enige om en ny aftale.
Lakridspiber er i det hele taget en kontroversiel nydelse. I 2013 blev det foreslået i Europa-Parlementet at lakridspiber helt skulle forbydes. Forslaget blev dog, heldigvis, stemt ned – og den store omtale i den forbindelse fordoblede i stedet salget af lakridspiber. Det sælges, ifølge producenten Cloetta, omkring 25 millioner lakridspiber årligt i Danmark.
[OPDATERET] Kulturminister Joy Mogensen (S) skriver i et indlæg på Facebook, at Googles censur er ‘helt ude på månen’. Hun skriver videre, at ‘vi er nødt til at have en samtale om techgiganternes rolle i danske medier og i dansk kultur’. Hele opslaget kan læses her: