Google står over for et ultimatum fra det amerikanske justitsministerium (DOJ), som mener, at teknologigiganten skal sælge sin Chrome-browser for at genskabe fair konkurrence på markedet for internetsøgning. Det skriver The Verge.
Ifølge myndighederne fungerer Chrome som en nøgleindgang til Googles dominerende søgemaskine og bidrager til at fastholde virksomhedens monopolstatus.
Hvis kravet bliver en realitet, kan det føre til store ændringer for de mange millioner mennesker, der dagligt bruger Chrome til alt fra søgninger til onlinearbejde. Et frasalg kan betyde, at en ny ejer overtager browseren, hvilket kan ændre både funktioner og datasikkerhed. Forbrugerne kan også opleve større valgfrihed, hvis alternative søgemaskiner lettere får adgang til markedet.
Samtidig åbner sagen for spørgsmål om Android, der potentielt også kan blive udsat for opsplitning. Google kan dermed stå over for en ny æra, hvor det ikke længere selv kontrollerer de værktøjer, der binder deres økosystem sammen.
Andre foreslåede løsninger inkluderer et forbud mod, at Google betaler tredjeparter som Apple og andre mobilproducenter for at gøre Google Søgning til standardvalget.
DOJ’s forslag har mødt modstand fra Google, der i et blogindlæg betegner det som en “voldsom overreaktion,” men sagen kan få afgørende betydning for, hvordan teknologivirksomheder reguleres i fremtiden. For brugerne kan det betyde mere konkurrence – og dermed flere muligheder online.
DOJ vil indsende en revideret version af sine forslag i begyndelsen af marts, før både Google og ministeriet mødes i retten i april til en to uger lang retsproces.