Er du blevet træt af styresystemet på din Android telefon? Du kan faktisk ændre enormt meget og få noget, der føles som en helt ny telefon ud af det – du skal bare installere en ny launcher. Og det er lettere end du tror!
Hvis du vil have det helt rene look kan du finde ensartede ikoner og fjerne teksterne under dem En af de store fordele ved Android telefoner er, at de indeholder utroligt mange muligheder for at tilpasse stort set hele styresystemet så det passer til dig. Selv om du har en Samsung telefon med deres Touchwiz system, er det stadig en Android telefon, og du kan ændre på måden, hvorpå styresystemet ser ud – ganske let.
En af de bedste måder at gøre det på er ved at installere en anden såkaldt launcher (Nogle gange oversat til “løfteraket”(suk)) – altså den helt grundlæggende måde, hvorpå du starter og organiserer programmer. Med en ny launcher kan du få helt ny funktionalitet, og har du hang til den slags, kan du faktisk få Android til at ligne og opføre sig meget som konkurrenten iOS fra Apple.
Installeres let fra Google Play At installere og skifte launcher er utroligt let. Du finder din nye launcher på Google Play og installerer den derfra. Du kan bare søge på ordet “launcher” i Play, så får du et utal af muligheder – eller du kan hoppe ned og kigge på vores “must try” liste herunder.
Når launcheren er installeret, skal den startes. Den første gang starter du den bare fra dens ikon i din nuværende launcher som sikkert er den indbyggede – hvad enten den kommer fra Huawei, Samsung, LG eller Google selv. I første omgang er launcheren ikke sat til standard, men det betyder bare, at du nu kan lege lidt med den og se, om det er noget for dig. Du kan placere et par ikoner som du har lyst, ændre lidt på størrelser, prøve med eller uden app-skuffe og så videre. Når du trykker på “hjem”-knappen – hvad enten den er virtuel eller fysisk – spørger telefonen dig, hvilken launcher, du vil bruge. Du kan vælge at bruge den nye igen eller gå tilbage til den gamle.
Flere launchere Du kan sagtens installere og have flere launchere på samme tid og skifte imellem dem. Det gode er, at selv om du hopper frem og tilbage imellem launchere gemmer den hver enkelts indstillinger – alt hvad du har ændret i en launcher bliver ved at være på samme måde selv om du er “væk” et stykke tid. Så faktisk kan du have en launcher til flere forskellige lejligheder? Det kunne være en til derhjemme, der er fyldt med farver og gejl, en pæn koksgrå til arbejde og en til ferie med en bunke rejseapps og verdensure på forsiden. Husk at du altid kan gå tilbage til din gode, gamle “Touchwiz” eller “EmotionUI” eller hvad din producents launcher nu engang er døbt. Dit layout og indstillinger er der stadig fuldstændigt som du forlod dem.
Fem fede launchere Nova Launcher Du kan ændre stort set alle små detaljer på ikonerne med Nova Launcher En af de mest populære launchere er Nova Launcher, der giver en hel del muligheder for at tilpasse systemet. Du kan selvfølgelig ændre på ikonpakken (Du kan downloade tusindvis af ikonpakker på Play) og i øvrigt også tilføje dine egne ikoner hvis du vil have specielle ikoner der ikke findes i den pakke, du bruger. Du kan også ændre mængden af ikoner på en side, om du vil bruge eller undlade en skuffe, og en hel bunke andre ting. Faktisk er der stort set ikke noget, du ikke kan gøre med Nova Launcher, og den er flere gange kåret som den bedste launcher på Google Play.
Nova er gratis i sin grundlæggende form, men for at få adgang til de mere specielle funktioner må du hoste op med 42 kr.
PRIS: Gratis (Prime koster 42 kr.)
Under indstillingerne i Evie finder du en let og overskuelig menu Evie Evie er en fin og meget simpel lille launcher. Der er ikke vanvittigt mange måder at customize din startside, men de vigtigste ting er der. Eksempelvis kan du ændre antallet og størrelse af ikoner på hver side, antallet og størrelse på ikoner – og du kan selvfølgelig installere en ikonpakke. Du kan også ændre hver enkelt ikon seperat ved at trykke på appen og holde nede. Du kan lave dine egne ikoner i Photoshop hvis du er ferm til den slags – alternativt kan du installere flere forskellige ikonpakker og vælge en fra en anden pakke.
Du kan vælge imellem en traditionel app-skuffe eller en liste over apps sorteret alfabetisk. Skuffen får du frem ved at skubbe op fra bunden af skærmen.
PRIS: Gratis
I Arrow har du de mest almindelige settings tilgængelig hvis du swiper op fra bunden af skærmen. Arrow Launcher Arrow er faktisk udviklet af Microsoft, og er en ret avanceret launcher med nogle ret gode egenskaber. Vores største problem med den er, at du ikke kan ændre individuelle apps ikoner, ligesom der ikke er muligheder for at ændre på docken, der er låst til fem ikoner og et bestemt layout.
Til gengæld er der andre fikse funktioner – eksempelvis kan du have to rækker ikoner under hinanden i docken – den nederste række trækkes op fra bunden af skærmen. Der er også let adgang til de fem vigtigste settings så du kan sætte telefonen på flightmode eksempelvis.
Arrow Launcher oser af kvalitet, og du kan logge ind på forskellige (Microsoft) tjenester og derved udvide funktionaliteten.
PRIS: Gratis
Action Launcher 3 Action Launcher er måske en af de mest avancerede launchere overhovedet. Her er det muligt at ændre stort set alt så det bliver præcis som du vil have det. Desværre er mange af de bedste features gemt bag en “mur” så du skal betale 39,99kr. for at få adgang til eksempelvis at ændre på dockens udseende eller designet på app skuffen. Der er dog også rigtigt mange ting, du får adgang til med den gratis udgave; eksempelvis en ret fiks app liste som kommer til syne når du swiper ind fra venstre på din skærm.
Action Launcher er glimrende, men måske lidt overvældende for nybegyndere – så hvis du aldrig har brugt en launcher før anbefaler vi i stedet Evie eller eventuelt Nova, som begge er lidt lettere at tilpasse og lidt mere overskuelige.
PRIS: Gratis (39 kr. for alle funktioner)
ADW Launcher ADW er en blanding af Nova og Action. Den har masser af lækre og avancerede features, men til forskel fra Action launcher er det hele en smule mere overskueligt. Launcherens settings styres ved et swipe op på startskærmen – herefter kan man ændre indstillinger. Her er et utal af muligheder for at ændre på udseendet af alt ved din startskærm, dock og app skuffe. Du kan endda beslutte dig for at alle dine ikoner skal stiliseres – hvad siger du til, at de allesammen får metallook? Eller bliver runde? I app skuffen kan du inddele apps i kategorier, hvilket giver et godt overblik. En fiks funktion er, at du kan vælge at starte den “første” app i en mappe ved at trykke på mappen – og vise mappens indhold ved at swipe op.
Alt i alt er ADW launcher et fantastisk alternativ til din normale browser, og den kan sagtens konkurrere imod både action Launcher og Nova Launcher. Og så koster det “kun” 32 kr. at opgradere funktionaliteten, så du får det hele med.
PRIS: Gratis (32 kr. for alle funktioner.)
Og så de andre… Udover de fem nævnte kan vi også fremhæve et par stykker mere: C Opstarter er ekstremt hurtigt og simpelt. ZenUI Launcher er også glimrende og pænt designet – især er søgefunktionen rigtigt smart.
Sidst, men ikke mindst: Du kan gå på opdagelse og selv finde andre launchere. Der sker intet ved at eksperimentere – du kan jo altid gå tilbage til din telefons standard launcher.