Sponseret indhold – Denne artikel præsenteres af LG
At købe et nyt fjernsyn kan være spændende og sjovt, men også lidt skræmmende. Her er nogle hurtige og effektive kneb til, hvordan du får mest muligt ud af din tv-investering.
Mens dit tv’s tekniske egenskaber som f.eks. billedpanel, størrelse og billedprocessor i teorien er afgørende for, hvor god din billedoplevelse bliver, er der også andre vigtige ting at tænke på. Her er en hurtig gennemgang af, hvad du skal tænke på for at optimere oplevelsen af dit tv, både det du bør gøre, og det du IKKE bør gøre.
TL:DR Der skal være lys bag ved, men ikke foran tv’et – pas på vinduer! Kalibrering er overflødigt for de fleste – men skift for guds skyld billedindstilling! VM i fodbold på tv – HD-kanaler og sportsindstilling viser vejen Spil og film – overvej HDR, og pas på input lag Nemmere styring af dit tv – multifjernbetjening og stemmestyring Det rette selskab – invitér til film-/spil-/tv-aftener? Det hele begynder faktisk med placeringen af dit tv. Allerede i første del af vores tv-køberguide talte vi om, at størrelsen på og afstanden til dit tv er meget vigtig for din oplevelse. Det er dog ikke bare afstanden i din indretning, der er vigtig.
1. De rette lyskilder og tv-bænk kontra vægmontering Tommelfingerreglen siger, at du får den optimale film- og tv-oplevelse i et mørkt rum – det er ikke tilfældigt, at biografer slukker lyset i salen. Selvom man bedre kan se et tv tydeligt i et lyst rum end en projektor, skal du så vidt muligt undgå at placere dit tv lige over for et vindue eller andre stærke lyskilder. Uanset hvor lysstærkt dit tv er, eller hvor god en antirefleksbehandling det har, vil solrige sommerdage blive frustrerende, hvis du har et vindue lige over for dit tv. Det er en stor fordel, hvis du har mulighed for at mørklægge rummet, og visse lyskilder kan faktisk være gode. Ved at placere en blidere lyskilde bag ved eller ved siden af dit tv i et ellers mørklagt rum reduceres stress på øjnene og risikoen for at få spændingshovedpine eller blive træt under lange tv-seancer. Visse producenter har teknologi, der simulerer de farver, der vises på dit tv i et lys bag ved skærmen, hvilket kan give en stærk effekt. Samtidigt er det skiftene i lysstyrke i et mørkt rum, der stresser dine øjne. Et jævnt koldt lys bag ved tv’et er det optimale for dig, der gerne vil have en så behagelig og korrekt billedoplevelse (korrekt som i den præsentation, som filmproducenten har tænkt sig med produktionen) som muligt. Dette er især vigtigt at tænke på i disse HDR-tider, hvor vores tv-apparater kan udsende meget høje lysstyrker
Tips: Tænk på, hvor højt du placerer dit tv. Tommelfingerreglen siger, at højden på dine øjne skal være ud for midten af dit tv. Tænk også på, at et højt sofabord kan forstyrre dit udsyn, når du ligger ned og ser tv. Vægmontering er en god idé, hvis du vil have en ryddet tv-bænk, eller helt vil slippe af med den, du skal blot være klar over, at dit tv i så fald kommer længere væk fra seerpositionen.
En enkelt USB-dreven LED-stribe på bagsiden af tv’et kan give en behageligere tv-oplevelse. 2. Behøver jeg at kalibrere mit tv? Størstedelen af almindelige forbrugere får en velafbalanceret tv-oplevelse, hvis de bare vælger den rette billedprofil til det, de bruger tv’et til. Filmindstilling til film, spilindstilling til spil osv.. Samtidigt lægger forskellige producenter forskellig vægt på dette, og som regel er et dyrere tv bedre forudkalibreret. Sørg for at skifte mellem de forskellige billedindstillinger og afprøv, hvilke, du føler, fungerer bedst til det, du bruger dit tv til. Det kan f.eks. være, at du foretrækker en profil til at se tv om aftenen og en anden til dagtimerne i et lysere miljø.
Hvis du vil have det absolut optimale ud af din tv-oplevelse, bør du dog overveje at foretage en ekstra kalibrering af dit tv. Dette skal helst udføres i dit hjemmemiljø af en, der både har det rette udstyr og den rette viden. Forbedringen af billedkvaliteten vil være forskellig fra tv til tv og fra person til person, men det er den eneste måde, hvorpå du kan være helt sikker på, at du får det optimale ud af dit tv. Generelt klarer de fleste sig dog fint, så længe de skifter fra standardindstillingen og vælger den rigtige af de foruddefinerede profiler.
Tips: Hvis du vil prøve at kalibrere dit tv selv, kan du prøve at bruge en kalibreringsapp på din telefon eller tablet, f.eks. THX Tune-Up. En anden hurtig mulighed er at google “kalibreringsindstillinger” og din tv-model, og kopiere de indstillinger, som andre har brugt, det bør række langt for de fleste.
3. Den bedste tv-oplevelse under VM i fodbold Fodbold er krævende for alle typer tv. LG har en skræddersyet sports-indstilling på sine OLED-skærme. Grønsvær og hurtige pasninger. Fodbold kan være utroligt spændende og underholdende, men er også en af de største udfordringer for dit tv. Sport og især fodbold har gavn af øget opløsning og et progressivt billede. Hvis du har købt et nyt tv til VM i fodbold, skylder du dig selv og dit tv at vælge en pakke med HD-udsendelser. I fremtiden vil 4K-opløsning og HFR være udmærkede tilvalg, men i dag må de fleste her i Norden nøjes med almindelig HD-opløsning.
Når det handler om dit tv, er det vigtigt at vælge de rette indstillinger. De fleste tv-producenter er blevet dygtige til at lave separate billedindstillinger til lige netop sport, og de er ofte meget forskellige fra standardindstillingerne, eller for den sags skyld filmindstillinger, som ofte bruges til almindeligt tv-kiggeri.
Tips: Skift til sportsindstillingerne og eksperimentér selv med funktionerne for at ændre lysstyrke, kontrast og dit tv’s opdateringsfrekvens for at finde de rette indstillinger til dig. Og gerne inden hele kvarteret har sat sig til rette i sofaen for at se VM-premieren.
Hurtige fakta: LG α (Alpha) 9 til sport En billedprocessor skal ikke bare være kraftfuld, den skal også bruge sine ressourcer på den rigtige og mest effektive måde. LG’s α9-processor understøtter frekvensbaseret håndtering af detaljeskarphed og kan i hver enkelt ramme afgøre, hvilke dele der bevæger sig, og hvilke der er mere statiske. Hvis der f.eks. er hård kamp mellem mange spillere omkring bolden, er det her, skarpheden skal være bedst, og ligeledes kan processoren tilpasse billedet ved hurtige og lange pasninger, der farer hen over banen. – Læs mere om LG α (Alpha) 9 her .
4. Den bedste spil- og filmoplevelse Det første, man skal gøre for at få en god oplevelse, er, som tidligere nævnt, at vælge den rigtige billedprofil til henholdsvis film (kaldes ofte biografindstilling) og spil. Mens de fleste tv-apparater er veloptimerede til film- og tv-kiggeri, er der ofte større forskel på, hvordan et tv håndterer spil. Video- og computerspil kræver ikke blot god håndtering af hurtige bevægelser, men er også ekstra følsomme over for såkaldt input lag. Dette er den tid, det tager fra, at du trykker på din controller eller mus, til at klikket kan ses på dit tv. Tommelfingerreglen er, at jo kortere ventetiden er, jo bedre og mere virkelighedstro bliver din spiloplevelse.
Tjek også, om dit tv understøtter HDR i “spilindstilling”. Det er svært at håndtere HDR-signaler med lav input lag, men det er også vigtigt, når HDR-teknologien nu bredes ud til spil. Hvis du kobler din computer til dit tv for at spille, skal du også tjekke, at dit tv modtager signaler i 60 Hz (det højeste, som HDMI-standarden kan klare i dag), og at billedet dækker hele tv-skærmen. Gør det ikke det, kan du prøve at ændre billedforholdene for lige netop denne tilslutning og løse problemet med “overscan”. Indstillingen hedder noget forskelligt på forskellige tv-apparater, men “just scan” eller “1:1” er nogle af de termer, som producenterne bruger.
Tips: Gør signalvejen fra din spilkonsol eller computer kortere for at få minimal input lag og optimal spiloplevelse. Det bedste er at koble din spilkonsol/PC direkte til HDMI-indgangene på dit tv. Hvis du kobler dem gennem din soundbar eller receiver opstår der yderligere input lag, da billedsignalerne skal tage en omvej til dit tv-panel.
The Witcher 3: Wild Hunt med LG’s spiltilstand aktiveret. Hurtige fakta: LG HDR Game mode LG har udviklet en skræddersyet spilindstilling til sine OLED-TV-apparater, der også med aktiveret HDR leverer en klasse-førende input lag på 21,3 millisekunder (4 K HDR). Spilindstillingen i modeller fra 2018 understøtter black frame insertion for optimal skarphed ved bevægelser samt dynamic tone mapping, der giver et mere lysstærkt billede i HDR-indstillingen. For dem, der ønsker at optimere sine spilindstillinger, kan HDR-spilindstillingen også kalibreres af brugeren selv. Det kan også indstilles sådan, at den HDMI-tilslutning, som din spilkonsol eller computer er koblet til, altid benytter de samme indstillinger, f.eks. HDR-spilindstillingen. Læs mere om LG OLED her .
5. Nemmere styring af dit tv Fem knaptryk for at starte det seneste afsnit af Stranger Things på Netflix eller bare det at finde rundt i dyngen af fjernbetjeninger kan være enormt frustrerende. For dig, der gerne vil have en behagelig oplevelse i tv-sofaen, kan det være en god idé at vælge en multifjernbetjening for at mindske antallet af fjernbetjeninger, så du kan få flere apparater og programmer til at starte med et enkelt tryk på en knap.
Det kan dog være endnu smartere at styre dit tv med stemmen eller med en bevægelsesbaseret fjernbetjening. Tænd dit tv, og kom i gang med at se det rigtige serieafsnit med en enkelt stemmekommando eller ved at pege på menuerne på dit tv. Eller hvorfor ikke søge efter skuespillere i filmen ved at tale til dit tv. Det kan lyde skørt og fungerer ikke i alle indstillinger, men prøv det selv, så bliver du forbavset over, hvor nemt det er.
Tips: Hvis dit tv har en integreret Google Home Assistant, vil du kunne styre en masse smarte husholdningsprodukter som f.eks. lamper og kontakter direkte fra dit tv. I hvert fald når Google aktiverer dansk, hvilket sandsynligvis sker senere på året.
LG Magic Remote understøtter multifjernbetjeninger samt kommer med både bevægelsesstyring og Google Assistant Integration. 6. Det rette selskab og tv-aftener Hvad enten det drejer sig om at synge med på den danske nationalsang under VM i fodbold eller om at skændes i sofaen under et hedt racerløb på spilkonsollen, får du oftest den bedste tv-oplevelse i det rette selskab. Tag ved lære af læseklubberne, og lav din egen tv-klub/-aften. Sæt en aften af i løbet af ugen, og nyd tv-oplevelsen sammen med ligesindede, f.eks. Danmarks VM-kampe eller hvorfor ikke bingewatche den nye sæson af favoritserien – afsnit for afsnit. Glem ikke veludvalgt tilbehør som f.eks. sunde/usunde snacks, drikkevarer og danske landsholdstrøjer. Pauser til at strække benene anbefales, men vi håber, at vi får anledning til at lave mange glædeshop under VM.
Til dig, der gerne vil have den absolut stærkeste oplevelse med dit nye 4K HDR-tv har vi her nedenfor samlet en liste over nogle spil, film og tv-serier, du kan se for at benchmarke dit tv.
Tips til godt materiale til at nyde/teste dit 4K HDR-tv Planet Earth II på en 4K HDR OLED er en oplevelse ud over det sædvanlige for natur- og billedelskere. Far Cry 5 (PC-spil med HDR-understøttelse) God of War (PS4-spil med HDR-understøttelse) Assassin’s Creed Origins (Xbox One X med HDR-understøttelse) Forza Motorsport 7 (Xbox One X med HDR-understøttelse) Gran Turismo Sport (PS4 Pro med HDR-understøttelse) Witcher 3: The Wild Hunt (PC, Xbox og PS4, HDR-understøttelse på konsolversionerne) Planet Earth 2 (4K Ultra HD Blu-ray) Blade Runner 2049 (4K Ultra HD Blu-ray) Stranger Things (4K HDR på Netflix) Star Trek: Discovery (4K HDR på Netflix) Vi håber, at vi har kunnet give dig nogle gode og tankevækkende tips i vores korte artikelserie om en af de største teknologi-investeringer i mange hjem. Du er også meget velkommen til i kommentarfeltet at fortælle om dine egne tips og naturligvis om, hvilket materiale du foretrækker at nyde på dit tv.
Læs mere om LG OLED her .
Sponseret indhold – Denne artikel præsenteres af LG