Det starter næsten altid så godt. Når man køber en ny smartphone holder batteriet hele dagen og man kan nøjes med at lade den op om natten. Men efter et års tid sker der noget; mobilen taber pusten hurtigere og hurtigere. Ofte får nye opdateringer af styresystemet skylden, men det er ikke (hele) sandheden. Sandheden er nemlig, at det litium-ion-batteri, der sidder i telefonen, rent faktisk bliver dårlige med tiden. Sådan er de simpelthen bygget. Men der er meget, du kan gøre for at udskyde processen.
Sådan virker litium-ion batterier
Producenterne bruger litium-ion batterier i smartphones – og megen anden elektronik – fordi de er lette og holder længe på strømmen. Litium-ion batterier fungerer ved, at der flyttes litium-ioner mellem to elektroder – en litiumkoboltoksid katode og en carbon anode. Når batteriet lades op, flyttes ionerne til anoden. Når der bruges strøm, bevæger ionerne sig tilbage på katoden. Hver gang der oplades og bruges strøm fra batteriet, bliver nogle af ionerne siddende på enten katoden eller anoden – og med tid går det altså ud over batteriets kapacitet. For når ionerne ikke kan bevæge sig, kan de heller ikke overføre deres energi og levere strøm. Der er altså grundlæggende indbygget en ”dødsdag” i batterierne – derfor oplyser nogle producenter, f.eks. Apple også om produkternes formodede levetid.
En opladning og en afladning kaldes en cyklus (”cycle”, red.) og Apple fortæller eksempelvis at batteriet i en iPhone 6 holder til mindst 400 cyklusser – eller omkring to års normal brug. Det er dog lidt misvisende, idet at batteriet ”blot” vil miste cirka 20 procent af sin kapacitet efter de 400 cyklusser.
Men det er ikke kun naturlig slitage, der går ud over batteriets kapacitet. Man kan uheldigvis også speede processen op ved at behandle batteriet forkert.
Læs med på de næste sider og se, hvad du kan gøre for at optimerer dit batteris levetid …