En af de store udfordringer med antivirusprogrammer er, at de helst skal være fuldstændigt opdaterede for at fungere optimalt – og selv der kan der slippe nye, uregistrerede virus-, ransomware- og malwarefiler gennem filterene. Løsningen er kunstig intelligens, mener HP, der tirsdag lancerede sit nye Sure Sense sikkerhedsprogram under HP Innovation Summit 19 i Barcelona.
Sure Sense er et 150 megabyte stort program, der ikke (alene) forlader sig på en database over virus og malware for at identificere ondsindede filer på computeren; den kunstige intelligens kan selv vurdere, om en fil er inficeret eller mistænkelig.
350.000 nye typer dagligt Ifølge tal fra G Data Securiry, som HP refererede til under lanceringen, opdages der dagligt mere end 350.000 nye typer malware. Det stiller store krav til antivirus- og sikkerhedsprogrammer.
HP hævder at Sure Sense løsninger er mere sikker end et traditionelt antovirusprogram eller endda maskinlæring uden deep learning. Traditionelle antovirusprogrammer scanner nye filer for kendte former for malware, men det er en tidskrævende metode, der samtidig kræver hyppige opdateringer. Og den kan ikke identificere nye typer af malware.
Maskinlæring, en type kunstig intelligens, kan identificere malware ud fra visse karakteristika og kan derfor genkende visse nye former for malware. Men igen er det en tidskrævende proces.
Kræver næsten ingen ressourcer Ved at tilføje deep learning, derimod, kan Sure Sense bruge neurale netværk, der er blevet trænet af hundreder af millioner af malware-data i form at rå date, til at identificere ondsindede filer. Det gør programmet i stand til at spotte selv nye, hidtil uopdagede malware-typer.
Ifølge HP virker Sure Sense på millisekunder, det kræver kun kvartalsmæssige opdateringer og bruger stort set ingen ressourcer på maskinen.
HP’s nye EliteBook 800G6-serie er en af de nye maskiner, der er udrustet med HP Sure Sense. Sure Sense teknologien vil i første omgang være tilgængelig på HP’s egne maskiner, deriblandt den nye HP EliteBook 800 G6-serie såvel som på HP ZBook 14u og HP Zbook 15u. Førstnævnte er endda udstyret med en dedikeret sikkerhedschip, Endpoint Security Controller, der er en såkaldt ”selvhelende BIOS”, der kan beskytte computeren mod firmware-angreb.