Mobil og tablets

HTC One M9

Med nye topmodeller fra både HTC og Samsung, har Android-fans på jagt efter en ny smartphone gode kår i denne måned. Samsung Galaxy S6 har allerede fået gode ord med på vejen her fra iNPUT-redaktionen. Nu er turen kommet til at kigge nærmere på HTC One M9.

I modsætning til Samsung, der har givet Galaxy en ordentlig overhaling, adskiller HTC One M9 sig ikke væsentligt fra forgængeren M8. Skærmen er stort den samme; en 5-tommer Full HD-sag med en opløsning på 1.920 by 1.080 pixels. M9 er en lille smule mindre end M8 og har skarpere hjørner – et ønske fra brugerne, der fandt at M8’eren lidt for nemt smuttede ud af hænderne – og så er tænd-knappen blevet flyttet ned på siden af mobilen.

 

Processoren er også blevet skiftet; One M9 er udrustet med Qualcomms nye Snapdragon 810-processor. På papiret er M9 markant langsommere end Samsung Galaxy S6 Edge (70.000 / 50.000 i AnTuTu Benchmark og 5.128 / 3.442 i GeekBench – begge i S6’erens favør). Men i praksis er det ikke noget der mærkes. Overhovedet.

HTC har valgt at alle modeller har 32 gigabyte lagerplads, hvoraf de 22 gigabyte er tilgængelige. Til gengæld har HTC beholdt SD-kortpladsen, så lageret kan udvides.

 

Som et scweizer-ur
HTC har altid snittet mobiltelefoner, der er kønnere end de fleste og HTC One M9 er bestemt ikke nogen undtagelse. Modellen som denne anmelder fik udleveret var Gold on Silver, der har sølvfarvet front og bagside og en gudstribe på kanten hele vejen rundt. Det synes jeg ikke er ubetinget kønt. At dømme ud fra billeder, ville jeg have været mere tilfreds med modellen i Gunmetal Grey, men det er naturligvis en smagssag.

Hvad der til gengæld ikke kan diskuteres, er samlekvaliteten. M9 er pakket ind i metal og glas, og der er ikke noget at sætte en finger på: Samlinger er perfekte, linjerne skarpe og materialerne er smukke. Den er nærmest som et schweizer-ur, hvilket også understreges af, at powerknappen – i modsætning til volumenknapperne ovenover – er præget med striber, præcis som kronen på et ur. HTC har gjort sig umage og det mærkes. Det er en telefon, man nyder at holde i hånden.

Kameraet
HTC har hidtil sværget til sit såkaldte Ultrapixel-kamera, der havde en opløsning på bare 4 megapixel, men til gengæld den fordel, at sensoren brugte større pixels og derfor fik mere lys. Der var mange diskussioner om, hvad der var bedst, men på M9 har HTC valgt at bruge et traditionelt 20-megapixel kamera med et f2.2-objektiv på 27,8 mm.

 

HTC har lavet en lækker, overskuelig brugerflade på kameraet og der er rigtig mange håndtag, der kan rives i, hvis man har mod på at springe fra peg-og-skyd-teknikken.

Mit indtryk at kameraet i HTC One M9 har det lidt sværere med lav belysning end S6 og iPhone 6. Detaljer forsvinder og bliver mudrede. Heller ikke i almindelig belysning klarer M9 sig bedre end S6; farverne i billederne virker en smule udvaskede og ved bevægelige motiver har M9 svært ved at styre eksponeringen. Det er selvfølgelig specielt tydeligt på videooptagelser. Det tager ikke decideret dårlige billeder – langt fra – men i direkte sammenligning med Galaxy S6 og iPhone 6, så trækker M9’eren det korteste strå.

HTC har så til gengæld flyttet Ultrapixel-kameraet om på fronten, hvilket giver mening. Kvaliteten af det såkaldte selfie-kamera er meget bedre, med masser af detaljer selv uden brug af blitz. Godt tænkt. Lige som Galaxy S6 kan M9’eren i øvrigt optage video i funklende 4K Ultra HD-kvalitet.

 

Vellyd fra de indbyggede højttalere
De to Boomsound-højttalere, der er blevet en del af M-seriens kendetegn, er naturligvis bibeholdt. Ja, HTC har endda forbedret teknologien med lydtricks fra Dolby Audio. Lytter man til de – overraskende vellydende – højttalere, er der to modus; musik og biograf. Sidstnævnte leverer en form for virtuel surroundlyd. Det fungerer, men får ikke denne anmelder til at vælte ned af stolen. Når det er sagt, så findes der næppe nogen mere velspillende smartphone på markedet.

Nye tricks fra Sense
Som tidligere nævnt er HTC One M9 udrustet med den seneste Android, belagt med Sense 7-brugerfladen. Personligt har Sense altid været den Android-brugerflade, jeg har holdt mest af, fordi den ikke er lige så påtrængende som andre – og så er den dejlig simpel at finde rundt i. Det er den stadig. HTC har naturligvis udvidet med et par ekstra tricks denne gang. For eksempel kan hjemmeskærmen automatisk skifte, alt efter hvor man befinder sig – på job eller derhjemme. Der er også bedre mulighed for at skræddersy udseendet. Der kan ændres både skrivebordsbillede, farver, ikoner og skrifttyper. En sjov funktioner er muligheden for at få sit helt eget tema, baseret på farvepaletten fra et billede, du selv har taget. Ja, vel er det pop, men det er forrygende for os, der gerne vil sætte et personligt præg på telefonen. Desuden er det muligt at tilføje en fjerde skærmknap, ud over hjem, tilbage og multitasking.

 

Quick Charge-bommert
HTC har et relativt dårligt ry, når det kommer til batterilevetid – og trods større batteri og optimeret processor (Snapdragon 801-chipsettet, red.), så ændrer M9’eren desværre ikke meget på faktum. Telefonen har ikke horribel batterilevetid, men snup et spil, brug wifi eller hør musik via Bluetooth, så kan du nærmest se procenterne falde. HTC begår også et decideret selvmål idet telefonen understøtter Qualcomms Quick Charge 2.0-teknologi, der kan booste batteriet 60 procent på en halv time – men den medfølgende oplader understøtter ikke Quick Charge. På en supportside skriver HTC at det skyldes Lollipop, men det er vrøvl, for Sonys Xperia Z4 Lollipop-tablet har angiveligt ingen problemer med Quick Charge. Det er for slattent HTC.

Samtidig har M9 et varmeproblem; den bliver lynhurtig meget varm, selv ved rimelig simple opgaver. Lad os håbe, det kan rettes op på med en softwareopdatering.

 

De sidste ord …
HTC har endnu en gang snittet en smartphone der skiller sig positivt ud. Telefonen er usædvanlig lækkert designet, softwaren er solid og brugerfladen en sand fornøjelse. M9’erens akilleshæl er uden tvivl batterilevetiden, der er under par efter dagens standarder – og kameraet kunne også bruge lidt arbejde, men det kan man sagtens leve med. Denne anmelder har ingen problemer med at anbefale HTC One M9 – det er en fremragende smartphone.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.