AnmeldelseMobil og tablets

Huawei Mate 20 Pro

Huawei har lavet en mobil, som de godt kan være stolte af. Mate 20 Pro er en vild smartphone.

iNPUT anbefalerSelvom Huawei P20 Pro har taget de fleste overskrifter det sidste halve års tid, så er det faktisk ofte Mate-serien, der er mest interessant. Over de sidste par år har Mate-serien været den telefon fra Huawei med fleste hestekræfter, større skærm og et bedre kamera. I år er ikke anderledes. Huawei har overgået sig selv med Mate 20 Pro, og har fået deres egen P20 Pro til at ligne en telefon fra sidste år.

Et Pro design

Designmæssigt er Mate 20 Pro langt fra, hvad vi har set tidligere fra Huawei. Faktisk minder det mere om noget, vi har set fra Samsung. Både front ag bagside er med buet glas i siderne, hvilket giver et virkelig lækkert udseende. Ulempen ved dette er dog, at telefonen bliver en del mere besværlig at bruge, og man kan have problemer med utilsigtede berøringer i siderne. Et cover vil nok løse problemet, og samtidig hjælpe på det faktum, at den er rimelig glat. Det kommer dog an på, hvilken farve man køber. Der findes en blå variant, med det Huawei kalder hyper optical pattern, som giver en anelse bedre greb. 

 

På bagsiden er de tre kameraer blevet samlet på midten i en firkant sammen med blitzen – meget anderledes end hvad man er vant til at se, men det fungerer. Den røde powerknap i siden er en flot finish på en samlet set lækker telefon. Huawei har valgt at skrotte 3,5 mm jack til hovedetelefoner, hvilket ikke kommer som nogen overraskelse. Det vil altså sige at Mate 20 Lite, Mate 20 og Mate 20 X, som er de resterende i årets Mate-serie, alle kommer med en indgang til hovedetelefoner, men hvis man er “Pro”, så behøver man ikke den slags – det giver ingen mening. Til sidst har telefonen fået en IP68 certificering, så den kan klare to meter vand i 30 minutter.

En notch med en plan

Oplåsning af vores smartphones er gået hen og blevet en af de mere afgørende funktioner i en smartphone i dag. Det kræver både sikkerhed og stabilitet. Mate 20 Pro har to metoder der kan benyttes, som begge er sikre. Fingeraftrykscanneren under skærmen har fået meget opmærksomhed, fordi det er mega sejt, og den fungerer godt – for det meste. Lige meget hvor sejt noget er ved første øjekast, så bliver det også hverdag igen. Fingeraftrykscanneren er langt fra så stabil som den vi har set på alle andre telefoner. Jeg havde ikke været sur, hvis den havde siddet på bagsiden, men hvis stabiliteten bliver bedre om et års tid, så er det klart vejen frem. 

 

Det er ikke kun designet som Huawei har lånt lidt fra. Med P20 Pro fik vi en notch, som den vi ser på iPhones, men i denne omgang får vi altså også teknologien bag. Med Mate 20 Pro kan man låse telefonen op med ansigtet på så sikker vis, at det vil kunne bruges til betalinger – i følge Huawei selv. Der findes allerede eksempler på folk der har fået den låst op af andres ansigter, men det har ikke sket for mig. Denne metode er klart mere stabil og er blevet min foretrukne af de to. Men det er rart at kunne vælge mellem to metoder, som begge er sikre nok. 

Skærmen er klasse

Skærmen er lækker! 2K opløsning og AMOLED teknologi – what’s not to like? Man skal dog lige sørge for at stille skærmen til højeste opløsning, hvis man vil have fuldt udbytte.  Er man ikke fan af hakket (notch), så kan det fjernes ved hjælp af software under skærmindstillingerne. Alt hvad man laver på denne skærm ser godt ud, og sådan skal det også være til denne pris. 

Lyden halter

Huawei har valgt at skrotte den klassiske udskæring til højtaleren i bunden, så lyden kommer nu ud af USB-C porten. Det fungerer egentlig okay, men lyden er ikke tilnærmelsesvis så god som på for eksempel Galaxy S9 eller iPhone XS. Om det er på grund af den manglende udskæring eller kvaliteten af højtalerne, det er svært at afgøre. Bedre bliver det så ikke, hvis man vil oplade samtidig med, at man hører musik eller podcast. Her bliver lyden delvist blokeret af opladeren. Det er en ommer, Huawei. Der findes også en højtaler på fronten som også bruges til opkald.

 

Vanvittig hurtig

Brugerfladen er blevet ændret en smule fra P20 Pro. Til dels er Android versionen blevet opgraderet til 9.0 Pie, og Huaweis egen EMUI kommer også i version 9. Der er blevet rykket rundt på et par knapper, som gør telefonen en smule nemmere at bruge. Der er blevet skruet markant ned for tendensen til at lukke apps ned i baggrunden, så man ikke skal starte forfra, hver gang man åbner en app man lige har brugt. Man kan nu også bruge gestus til at navigere rundt. I store træk fungerer det rigtig fint og intuitivt, men det ser ikke lige så flydende ud som på iOS, hvor inspirationen tydeligvis kommer fra. 

Den største forskel er nok hastigheden i brugerfladen. Jeg har ikke kunnet få den til at vise det mindste tegn på træthed, selv med intense spil og video i høj kvalitet stort set samtidig. Huaweis Kirin 980 processor kommer virkelig til sin ret her og giver den optimale oplevelse på flere vigtige punkter – heriblandt samtalekvalitet og LTE forbindelsen. Kirin 980 processoren er derudover udstyret med en dual NPU, som i store træk betyder, at den kunstige intelligens er blevet smartere og hurtigere.

En rigtig opgradering

Kameraet kan beskrives med ét ord – muligheder! Det vil faktisk tage for lang tid at fortælle om alt det kameraet på Mate 20 Pro kan, så derfor har jeg valgt det, som jeg mener, er det mest relevante. Den største og vigtigste ændring er udskiftningen af den monokrome optik til fordel for en ultra vidvinkel. At flere mobilproducenter ikke har brugt den på dualkameraer, frem for telefoto, er mig en gåde. Det er faktisk første gang, at jeg mærker en fordel ved at have mere end ét kamera. At kunne få meget mere på billedet er sjældent en dårlig ting. Faktisk hjælper kameraet med at foreslå, at man skifter over til ultra vidvinkel, så man får det hele med i bestemte scenarier.

 

Hovedekameraet er stadig rigtig godt, som vi så det på P20 Pro, men den aggressive kunstige intelligens er blevet tæmmet en smule, og det er ikke lige så markant på farverne især. Faktisk er Master AI-funktionen deaktiveret som standard, hvilket kunne tyde på, at Huawei også selv har skruet lidt ned for den kunstige intelligens. Den er stadig god til at få noget ud af et meget mørkt scenarie, og mulighederne med zoom er de bedste på et mobilkamera i dag. Frontkameraet er også et af de bedre med skarpe selfies som resultat.

Videodelen kunne godt trænge til et lille løft. Farverne er generelt lidt for mættede og billedestabiliseringen er set bedre. Dette kan med garanti fikses med en softwareopdatering, hvis ellers Huawei har den samme opfattelse. 

 

Ender man med at købe Mate 20 Pro, så skal man gøre sig selv den tjeneste at bruge rigtig lang tid på at lære kameraet at kende. Ikke fordi det er svært at bruge, men fordi netop Mate 20 Pro tilbyder muligheder, som ingen andre producenter på markedet kan matche – alt andet ville være en skam.

Bedste batterilevetid

Batteriet på Mate 20 Pro er nu kommet op på hele 4.200 mAh. Det er uden tvivl den bedste telefon jeg har været i besiddelse af, når det gælder batterilevetid. Man får nemt to dages brug ud af Mate 20 Pro. Og når jeg endelig får brug for at oplade, så får jeg ca 70 procent på 30 minutter. Batteri-frygt eksisterer ikke, hvis man ejer en Mate 20 Pro. Køber man samtidig en trådløs oplader fra Huawei, så får man den hurtigste trådløse opladning lige nu. 

 

En funktion der fik samtlige journalister, inklusiv undertegnede, til at falde halvt ned af stolen, var da Huawei viste funktionen omvendt trådløs opladning. Man kan altså dele ud af strømmen trådløst, ved at lægge en anden mobil oven på Mate 20 Pro. Det lyder jo umiddelbart helt vildt, men jeg kan berette om, at et kvarters opladning gav to procent strøm på en Galaxy S9 Plus. Altså er det næppe noget man vil kunne få særligt meget ud af i praksis. Hvis funktionen bliver bedre med tiden, så bliver det fedt!

Klar anbefaling

Nu hvor flagskibstelefonerne koster over 7.000 kroner – ja endda over 10.000 kroner – så er der ingen tvivl om, at Huawei Mate 20 Pro er helt på lige fod med Galaxy Note 9 og iPhone XS Max. Måske er den faktisk et skridt foran dem. Det er selvfølgelig stadig mange penge, men Huawei har gjort en dyd ud af at være førende på kamera og batterilevetid, som er to af de vigtigste elementer på nutidens smartphones. De eneste objektive minusser, som dog stadig er til at leve med, er manglende indgang til hovedetelefoner og en uheldig løsning med højtaleren i bunden. Ender man med et køb af Huawei Mate 20 Pro, får man et monster af en mobiltelefon fra aller øverste hylde – klar anbefaling herfra. 

Huawei Mate 20 Pro

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

PRIS: 7.499 (uden abonnement)

Mate 20 Pro er en af de bedste telefoner i år. Specielt kameraet og batteriet er helt i særklasse.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.