De seneste uger har budt på en lind strøm af nyheder om Huawei, der i den grad mærker følgevirkningerne af at være blevet placeret på Donald Trumps ”Entity List”, der forbyder amerikanske virksomheder at handle med Huawei. Men udfordringerne skræmmer ikke Huawei, der internationalt har forberedt sig på, at den nuværende situation kunne opstå. Heller ikke i Danmark, hvor virksomheden i april præsterede sin højeste markedsandel til dato.
– Vi er selvfølgelig ærgerlige over de politiske krav, der i øjeblikket påvirker vores omdømme. Men det vil ikke rokke ved vores filosofi om at sætte brugernes behov i første række, siger RenKe, direktør for Huawei Consumer Business Group Danmark.
Loyale, danske forbrugere
Årsagen til Huawei Danmarks optimistiske indstilling skal ifølge virksomheden findes i to forhold: En stærk dansk markedsposition og baglandets grundige forberedelse på situationen.
I april måned satte kineserne rekord, med en markedsandel på 23 procent af det danske smartphonemarked. Især er P30 Pro blevet taget godt imod af danskerne. Sammenlignet med forgængeren fra sidste år, P20 Pro, var salget af P30 Pro i de første seks uger steget med 112 procent.
– Vi er stolte af, at vi på den her måde kan sætte rekorder, selvom vi er i modvind. Vi har nogle loyale, danske forbrugere, der tror på vores evne til at arbejde rundt om udfordringerne. Og den opbakning er vi selvfølgelig dybt taknemmelige for, siger RenKe.
Grundig forberedelse
Huawei oplyser samtidig, at de på globalt plan føler sig godt rustet til at håndtere ”den internationale situation” takket være ”massive investeringer i innovation”. Googles benspænd i samarbejdet om Android-platformen vurderes ikke at være et uoverkommeligt problem.
– Vi er fortsat indstillede på at arbejde sammen med virksomheder som Google, fordi vi er rigtig glade for samarbejdet. Men hvis vi bliver forhindret i vores samarbejde, så er det klart, at Huawei er tvunget til at køre med en Plan B, der bygger på vores stærke position inden for innovation. Så vi er bestemt fortrøstningsfulde og sikre på, at vi kan leve op til vores brugeres høje forventninger – også i fremtiden, siger RenKe.
RenKe kommer ikke nærmere ind på den omtalte Plan B, men der spekuleres i, at det kan være Huaweis eget operativsystem, der rygtes at hedde Ark OS og gå under kodenavnet HongMeng. Styresystemet skulle efter sigende være fuldt ud kompatibelt med Android.