Jeg indrømmer det blankt; jeg er en af de mange dansker, der tager telefonen med i seng for at læse nyheder og tjekke sociale medier. Og jeg er ikke alene. Hver fjerde dansker har samme uvane, viser en ny undersøgelse der er lavet af analyseinstituttet OnePoll på vegne af OnePlus. Det er en vane, der ikke er sund for nattesøvnen.
I hvert fald hvis man ikke anvender en funktion, der nedsætter det blålige lys fra skærmen. Det går nemlig ud over produktionen af stoffet melatonin, der er det naturlige stof, der gør mennesker søvnige, og som hæmmes ved dagslys.
I undersøgelsen fremgår det, at hele 40 procent af danskerne aldrig har anvendt funktioner, der nedsætter det blå skærmlys. Undersøgelsen viser også, at hver femte dansker (19 pct.) har oplevet øjentræthed som følge af at kigge for længe ind i en skærm uden at ændre lysstyrke eller farver.
OnePlus har “tilfældigvis” løsningen, idet det kinesiske firma har forsket i, hvordan ny teknologi kan forbedre skærmoplevelsen.
– Vi har udviklet en ny teknologi, der reducerer det blå lys med hele 42 procent. Teknologien findes i en ’Nattilstand’ funktion, hvor skærmen glider over i mere rødlige farvetoner, der i højere grad skåner brugernes øjne, siger Marie Dam Feldborg, marketingdirektør, OnePlus Danmark.
Teknologien er byget ind i de tre nye telefoner, som OnePlus har lanceret de sidste måneder, nemlig OnePlus 7T (læs vores anmeldelse her), OnePlus 7T Pro og OnePlus 7T Pro McLaren Edition.
Men der er også tiltag, man selv kan gøre uden teknologisk hjælp. Herunder giver Naja Hulved Rod, der er professor ved afdeling for epidemiologi på Københavns Universitet og forsker i søvnproblemer, 10 gode råd til en bedre nattesøvn:
1. Sørg for at stå op og gå i seng på regelmæssige tidspunkter
Det fremmer en god døgnrytme og vender vores krop til at føle sig træt på samme tidspunkt hver dag.
2. Undgå koffein før sengetid
Som de fleste nok ved, er koffein et opkvikkende stof, som kan være med til at holde os vågne om natten.
3. Undgå alkohol før sengetid
Selvom alkohol kan få os til at slappe af, er det faktisk rigtig dårligt for vores søvn, som bliver forstyrret af alkoholens virkning.
4. Undgå støj i soveværelset
Støj over 30db er med til at forstyrre vores søvn. For at undgå dette kan du eventuelt bruge ørepropper.
5. Gå kun i seng, når du er søvnig
Hvis du alligevel ikke kan sove, bør du stå op og forlade soveværelset, læse en bog eller lave en anden afslappende aktivitet, indtil du igen føler trætheden vende tilbage.
6. Undgå ikke-søvnrelaterede aktiviteter i soveværelset
Det er en dårlig idé fx at arbejde eller svare på mails i sengen. Sengen skal helst kun bruges til at sove i. Sex er dog en undtagelse fra reglen.
7. Sørg for at være fysisk aktiv i løbet af dagen
Når vi holder os fysisk aktive, er det med til at fremme søvnkvaliteten.
8. Undgå det unaturlige skærmlys fra fx computere, smartphones og fjernsyn
Det er en god ide at dæmpe lyset på skærmen og aktivere et blålysfilter om aftenen. Det blå lys er nemlig med til at holde os vågne.
9. Lav en søvndagbog
Hvis vi har problemer med at sove, har vi faktisk ofte tendens til at undervurdere det antal timer, vi sover. Før en søvndagbog hvor du noterer, hvornår du gik i seng, hvornår du (ca.) faldt i søvn, hvor mange gange du vågnede i løbet af natten, hvornår du vågnede om morgenen, og hvornår du stod op. Ofte bliver vi overraskede over, hvor meget vi faktisk sover.
10. Sørg for, at soveværelset er mørkt
Det er en rigtig god ide at investere i mørklægningsgardiner eller eventuelt en sovemaske. Jo mørkere vores omgivelser er, når vi skal sove, jo bedre og dybere sover vi.