TeknologiTophistorie

I dag afgør EU om dine beskeder skal overvåges

Hvis forslaget stemmes igennem bliver alle de digitale beskeder, du sender fremover, scannet for ulovligheder.

EU skal i dag tage stilling til den såkaldte Chat Control-lov. Et lovforslag der vil gøre det muligt at overvåge de digitale beskeder, du sender, også selv om de er krypterede. Formålet med forslaget, der er fremsat af det belgiske formandskab for EU-rådet, er at give myndighederne en større værktøjskasse, når det kommer til at finde og forhindre spredning af børnemishandlingsmateriale, såkaldt CSAM.

Alligevel er mange kritiske overfor lovforslaget. Meredith Whittaker, der er chef for beskedtjenesten Signal, skriver i en erklæring, at der ikke er nogen måde at implementere et sådant forslag uden at underminere alle former for kryptering. Hun siger videre, at forslaget vil skabe en farlig sårbarhed i kerneinfrastrukturen, som vil få konsekvenser globalt, ikke kun i Europa.

For at undgå at skulle bryde krypteringen vil beskederne blive scannet, inden de går igennem tjenesternes kryptering. Både iMessage, Facebook Messenger, Signal og en stribe andre beskedtjenester vil altså miste fordelene ved kryptering.

“Katastrofalt”

– Vi kan kalde det en bagdør, en hoveddør eller upload-moderation. Men uanset hvad vi kalder det, så skaber alle disse tilgange en sårbarhed, som kan udnyttes af hackere og fjendtlige nationer, fjerner den beskyttelse, som ubrydelig kryptering giver, skriver Whittaker, der kalder forslaget “katastrofalt”.

Oprindeligt lød forslaget på, at at både tekstbeskeder og lyd skulle scannes. Men efter kraftig kritik er forslaget blevet modereret til kun at omfatte tekst, billeder, videoer og links. Ifølge forslaget vil du ikke kunne sende billeder, videoer eller URL’er i dine beskeder, hvis du ikke accepterer scanningen.

Også Edward Snowden advarer om den nye lov. I et indlæg på X skriver han, at den er et forsøg på at snige masseovervågning ind under lovgivningen.

Får Chat Control-forslaget opbakning under dagens afstemning, skal det herefter igennem forhandlinger mellem EU-Parlamentet, EU-rådet og EU-Kommissionen, inden det udformes til en endelig lovtekst.

En række lande som Tyskland, Luxembourg, Holland, Østrig og Polen har alle meldt klar ud, at de ikke vil støtte forlaget. Men Italien, Finland, Tjekkiet, Sverige, Slovenien, Estland, Grækenland og Portugal har meldt ud, at de endnu ikke har besluttet sig.

Du kan læse meget mere om lovforslaget hos chatcontrol.dk.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.