TeknologiTophistorie

I dag letter Danmarks første sundhedsdrone

Mandag formiddag flyver Danmarks første sundhedsdrone på sin jomfrurejse. Den skal fragte blodprøver mellem Fyn og Ærø.

I dag letter Danmarks sundhedsdrone til sin jomfrurejse. Den skal flyve fra Odense Universitetshospital i Svendborg og ud til Ærø. En rute på 50 kilometer, der finder sted i 80 meters højde. Den første version af dronen kan bringe blodprøver fra det lille øsamfund til laboratoriet.

På kort sigt er det planen, at også medicin og udstyr skal transporteres mellem sygehuse, laboratorier, lægehuse, plejehjem og hjemmeplejen. Forventningen er, at det inden for tre til fem år vil være muligt at flyve personel med droner. Eksempelvis læger eller paramedicinere.

 

Den nye sundhedsdrone skal sikre langt hurtigere og dermed mere effektiv behandling. Hvis man i dag bor på en af Danmarks mindre øer og får taget en blodprøve, skal prøven fragtes med færge og bil til analyse på hospitalets laboratorium. Fremover kan blodprøver sendes direkte afsted med drone.

En ny æra

Tid er ofte en afgørende faktor. Det være sig i forbindelse med ulykker, hvor hurtig adgang til blod kan betyde forskellen på liv og død, men også i forbindelse med infektioner, hvor hurtigere svar giver bedre behandling. En anden fremtidig mulighed er at levere medicin direkte til patienterne, så de ikke behøver hente dyr specialmedicin på sygehuset.

 

– Der er ingen tvivl om, at med sundhedsdronernes indtog i sundhedsvæsenet træder vi ind i en ny æra, siger projektleder fra Syddansk Universitet (SDU), Kjeld Jensen

sundhedsdrone
Det er denne røde drone fra Rigitech, med et vingefang på 2,8 meter, som skal flyve jomfruturen fra Svendborg til Ærø.

Dronerne har allerede gennemført succesfulde testflyvninger fra Ærø til Langeland, men passerer en ny milepæl, når den fulde distance fra Svendborg til Ærø gennemføres i dag.

– Det er exceptionelt i europæisk sammenhæng, at vi flyver med dronerne uden at lukke luftrummet ned. Sammen med Naviair, Unifly og Trafikstyrelsen har vi på SDU udviklet en metode til at tracke helikoptere og fly, så vi kan manøvrere uden om dem. Flyveledelsen hos Naviair kan på deres skærme se, når en droneflyvning er i gang og vil agere hvis f.eks. en redningshelikopter har brug for luftrummet. Vi har banet vejen for, at det kan lade sig gøre, fortæller Kjeld Jensen.

 

Om Danmarks sundhedsdrone

Projektet HealthDrone skal integrere droner i det danske sundhedsvæsen. Bag projektet står et partnerskab bestående af OUH, Falck, Holo, Unifly, Scandinavian Avionics og SDU. Målet er at udvikle og teste sundhedsdroner, der skal transportere patientprøver, medicin og medicinsk udstyr mellem hospitalsafdelinger, lægehuse og hjemmeplejen.

Efter flere års grundige forsøg og tests med sundhedsdroner i UAS Denmark Testcenter i HCA Airport, ved OUH og ved flyvninger internt på Ærø, er dronerne nu klar til at teste flyvninger i luftkorridorer mellem Ærø og Svendborg samt Svendborg og Odense.

Læs mere på sundhedsdroner.dk.

 

 

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.