Med iOS 14 får iPhone langt om længe en funktion, der har eksisteret på iPad’en i årevis; Picture in Picture. Med PiP kan man fortsætte med at se video, selv når man navigerer rundt i resten af enheden – den aktuelle video fortsætter med at afspille i et lille vindue, der lægger sig oven på andre apps og kan trækkes rundt på skærmen.
Vi har installeret udvikler-betaen af iOS 14, for at se, hvordan den fungerer – og lave denne iOS 14 guide og en stribe mere. Her kan du først se, hvordan du kan du bruge PiP, når den offentlige beta lander.
PiP-funktionen understøttes af alle de iPhone-udgaver, der kan bruge iOS 14, nemlig iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 7, iPhone 8, iPhone X, iPhone XS og iPhone 11. Den eneste begrænsning er, at selve den app, der afspiller video, skal understøtte PiP-funktionen, før det fungerer. Men det er der heldigvis mange, der gør – og når iOS 14 kommer ud, bliver det forhåbentlig endnu flere.
Bemærk: iOS 14 er i skrivende stund kun tilgængelig for registrerede udviklere, men den første offentlige beta forventes at blive frigivet i løbet af juli måned. Her kan du læse, hvordan du får fat i den .
Sådan bruges Picture in Picture Picture in Picture fungerer allerede i flere apps, såsom Apple TV eller Twitch, der er en livestreaming-platform. Sådan bruger du funktionen:
Afspil en video Swipe op for at lukke app’en (eller tryk på Home-knappen på telefoner uden Face ID. Videoen spiller nu videre i et seperat vindue oven på Hjem-skærmen, og den bliver der, hvis du åbner en ny app. Video-vinduet kan flyttes rundt til skærmes fire hjørner, hvis den blokerer for andet på skærmen. Vinduet kan også skjules temporært. Træk vinduet ud til en af siderne, så “forsvinder” den og udskiftes med et lille label med en pil. Lyden fortsætter. Når du er klar til at se video igen, trækker du pilen ind på skærmen igen. Man kan også skifte størrelse på video-vinduet. Brug to fingre til at zoome ind eller ud. Vinduet kan have tre størrelser, der svarer til app-kolonnerne (2, 3 eller 4 kolonner). Dobbelt-tryk på videoen for at skifte hurtigt mellem den største og den mindste størrelse. Vil du lukke ned for PiP, skal du trykke på video-vinduet. Tryk derefter på krydset i øverste venstre hjørne for at lukke helt ned – eller tryk på ikonet øverst til højre for at fortsætte videoen i den oprindelige app. Picture in Picture med Youtube Som nævnt kræver PiP-funktionen, at den understøttes af de enkelte videoafspilere. Det fungerer fint med for eksempel Netflix app’en, men ikke umiddelbart med YouTube app’en, hvilket nok vil irritere mange. Der er dog en mulighed for at bruge Safari i stedet:
Åben Safari og gå ind på Youtube. Vælg en video og sørg for at afspille den i fuldskærm, så du får adgang til kontrolknapperne (se billedet herunder). Her kan du vælge den nye PiP-knap, der ligger som numre to fra venstre, så vil videoen “hoppe ud” fra siden, hvorefter du kan lukke Safari ned.
Picture in Picture med FaceTime I tidligere udgaver af FaceTime forsvandt videofeed’et for modtageren, hvis man gik ud af app’en. Der er heldigvis blevet lavet om. Nu kan du frit lukke ned for FaceTime app’en under en samtale; både video og stemme fortsætter som om intet er hændt – bare oven på det, du skal ind og kigge på. Eksempelvis kalenderen eller Noter.
I de kommende uger kigger vi nærmere på en række af de nye funktioner i iOS 14 og watchOS 7, baseret på udvikler-betaen. Hold øje med IOS 14 guide på siden …