TeknologiTophistorie

Kan Googles kvantechip udnytte parallelle universer?

Googles kvantechip, Willow, hævder at sprænge fysikkens grænser – men kan den virkelig udnytte parallelle universer?

I en opsigtsvækkende udmelding hævder Google, at deres nyeste kvantechip, kaldet Willow, muligvis anvender parallelle universer for at opnå sine imponerende resultater. Denne påstand kommer i kølvandet på præsentationen af chippen, der angiveligt overgår verdens hurtigste supercomputere på specifikke benchmarks.

Ifølge Hartmut Neven, grundlægger af Google Quantum AI, kan Willow udføre beregninger på under fem minutter, som en traditionel supercomputer ville skulle bruge op til 10 septillioner år på. I et blogindlæg beskrev han resultaterne som “overvældende” og pegede på, at dette kunne understøtte teorien om multiverser, oprindeligt fremsat af fysikeren David Deutsch i 1997.

 

Deutsch har tidligere argumenteret for, at kvantecomputere arbejder på tværs af parallelle universer samtidig, en tanke der har tiltrukket både fascination og kritik i forskerkredse. Googles seneste påstand har da heller ikke undgået at skabe debat.

Forsker er skeptisk

Den tyske fysiker Sabine Hossenfelder er blandt dem, der har udtrykt skepsis. I et opslag på X påpeger hun, at beregningen, som Willow blev sat til at udføre, i praksis ikke har nogen nyttig anvendelse. Hossenfelder mener, at Googles udmelding er mere pr-stunt end praktisk gennembrud.

 

“Det drejer sig blot om at producere en tilfældig fordeling,” udtalte hun og tilføjede, at det er en opgave, der primært er valgt, fordi den er teknisk udfordrende for traditionelle computere. Vi er stadig langt fra at bygge kvantecomputere med nok qubits til at løse reelle problemer. Det kræver omkring én million qubits, og vi har stadig kun 100 med Willow,” forklarer hun.

Det er i øvrigt ikke første gang, Google præsenterer en revolutionerende kvantechip. I 2019 hævdede de at have opnået “kvanteoverlegenhed” med en 50-qubit-chip. Dengang blev påstanden mødt med modstand fra konkurrenter som IBM, der senere demonstrerede, at beregningerne kunne udføres på en konventionel supercomputer inden for få dage – ikke septillioner af år, som Google havde hævdet.

Selvom Googles præstationer er bemærkelsesværdige fra et videnskabeligt perspektiv, er der stadig mange udfordringer, før kvantecomputere kan finde praktiske anvendelser i hverdagen. Willow er dog en vigtig prototype, og Google planlægger at fortsætte udviklingen mod større og mere nyttige kvantecomputere.

 

“Willow repræsenterer en afgørende milepæl i vores rejse mod skalerbare kvantecomputere,” udtalte Neven under præsentationen. Spørgsmålet er nu, om Google kan leve op til løfterne – eller om skeptikerne får ret endnu en gang.

Præsentationen af Willow.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.