Kina har besluttet at stoppe eksporten af mange af de jordarter og metaller som bruges i blandt andet produktionen af mobiltelefoner. Beslutningen betyder, at eksportører nu skal søge om licens hos Kinas handelsministerium for at kunne sende visse sjældne jordarter ud af landet. Men processen er både langsommelig og uigennemsigtig, og det kan tage mellem seks uger og flere måneder at få en godkendelse – hvis den overhovedet bliver givet.
Store konsekvenser for Apple og andre tech-giganter
Selvom Kina ikke har sat nye toldsatser på amerikanske varer, har landet fundet andre måder at lægge pres på USA i den igangværende handelskonflikt. Eksportkontrollen rammer direkte ind i leverandørkæderne hos store virksomheder, som er dybt afhængige af de sjældne jordarter i deres produktion. Især Apple med deres efterhånden ret store produktion i Indien vil være sårbare i forhold til eksportforbuddet – også selvom de stadig har klart størstedelen af deres produktion i Kina.
Flere af de nu sanktionerede materialer – blandt andet neodym, praseodym, dysprosium og terbium – anvendes i magneter, som findes i alt fra iPhone’ens Taptic Engine til MagSafe og tilbehørsforbindelser på iPad.
Techproducenters produktion uden for Kina vil i stigende grad få svært ved at sikre de nødvendige materialer til samling og færdiggørelse af enheder, medmindre de allerede har opbygget store lagre. For mange producenter kan det betyde produktionsstop i løbet af få uger, når eksisterende lagre slipper op. Dermed vil priserne på mobiltelefoner begynde at stige.
Kina kontrollerer markedet
Kina står for omkring 90 procent af verdens produktion af sjældne jordarter. Det giver landet en næsten monopol-lignende kontrol over det globale udbud og mulighed for at bruge materialerne som et strategisk våben i udenrigspolitikken. Selvom der findes andre kilder til materialerne, er de færre og dyrere, ligesom langt hovedparten af raffineringen af materialerne foregår i Kina , hvilket presser producenter der producerer udenfor Kina.
Eksportkontrollen rammer ikke kun teknologibranchen, men også sektorer som energi, bilproduktion og forsvarsindustrien, der alle er afhængige af de samme materialer.
Forsøger at tilpasse sig
Apple har tidligere meldt ud, at virksomheden vil benytte 100 procent certificeret genbrug af sjældne jordarter i alle sine magneter inden udgangen af 2025, det samme arbejder flere af konkurrenterne på. Desuden arbejder de på at bruge genanvendt kobolt i alle batteridesigns. Men genbrugsmaterialerne dækker endnu ikke hele behovet – og eksportstop fra Kina kan derfor ramme hårdt.
Det er uklart, hvor store lagre producenterne har af de berørte materialer. Men det står klart, at Kinas beslutning kan få mærkbare konsekvenser for hele elektronikbranchen i de kommende måneder.