Forskere fra den Pennsylvania-baserede sundhedsudbyder Geisinger har trænet en kunstig intelligens til at forudsie, hvilke patienter der har den højeste risiko for at dø inden for det næste år, fortæller New Scientist.
Forskerne har fodret den kunstige intelligens med 1,77 millioner elektrokardiogrammer fra 400.000 patienter, for at give programmet muligheden for at finde mønstre der kan indikere fremtidige hjerteproblemer, deriblandt hjerteanfald og atrieflimren. Resultatet er både imponerende og skræmmende. Den kunstige intelligens præsterer ifølge forskerne bedre end eksisterende metoder til at skelne mellem patienter, der vil dø og dem, der vil overleve.
– Uanset hvad, var den kunstige intelligens altid bedre i sine forudsigelser end nogen af de modeller vi normalt bruger til at vurdere data fra et EKG, fortæller Brandon Fornwalt, der er leder af projektet, til New Scientist.
Den kunstige intelligens kan endda opdage hjerteproblemer hos patienter, der ellers var ”frikendt” af kardiologer.
– Det tyder på, at modellen kan se ting som mennesker ikke kan, eller som vi ignorerer. Kunstig intelligens kan potentielt lære os ting, som vi har mistolket i årtier, tilføjer Brandon Fornwalt.
Ved ikke hvordan
Som det er tilfældet med stort set alle programmer, der bygger på kunstig intelligens, har forskerne problemer med at forstå præcis hvordan den kunstige intelligens gør. Det har fået læger til at udtrykke bekymring for at tage beslutninger baseret på den kunstige intelligens’ algoritmer.
Tidligere er kunstig intelligens også blevet benyttet til at diagnosticere blandt andet lungekræft – i visse tilfælde mere nøjagtigt end læger af kød og blod.