I forbindelse med 40-års jubilæet for opsendelsen af den første rumfærge, har Lego annonceret deres hidtil mest avancerede og detaljere udgave af rumfærgen. Sættet er blevet til i samarbejde med NASA og indeholder også en model af Hubble-teleskopet, som det netop var Discovery, der bragte ud i rummet.
Men, vil de historiekyndige nok spørge, Discovery var da ikke den første rumfærge, der blev opsendt? Nej. Det var rumfærgen Columbia, der lettede fra Kennedy Space Center den 12. april 1981. Men Columbia brændte op under sin genindtræden i Jordens atmosfære den 1. februar 2003, så historikken har givetvis fået Lego til at undvige.
Lego 10283 NASA-Rumfærgen Discovery, som sættet hedder, kommer i handel den første april. Den består af voldsomme 2.354 dele og er lavet i skala 1:70. Rumfærgemodellen er over 21 cm høj, 54 cm lang og 34 cm bred, og har dermed “den perfekte størrelse til udstilling,” mener Lego.
“Denne model er fyldt med funktioner og detaljer, der markerer Discoverys fantastiske resultater. Åbn lastrummet for at sende Hubble-teleskopet ud på sin mission for at udforske kosmos. Juster højdekrængrorene, slå landingsstellet ned ved landing, og fold robotarmen ud. Cockpittet kan åbnes og har plads til 5 besætningsmedlemmer. Teleskopet har bevægelige solpaneler og en blændespærre. Med standene kan du udstille rumfærgemodellen og teleskopet hver for sig eller sammen,” skriver Lego på hjemmesiden .
Det er ikke første gang, Lego har kastet sig over rumfærgen. I 2003 kom sæt nummer 7470 og i 2011 kom sæt nummer 10231 , men den nye model overgår dem begge i både skønhed og detaljerigdom.
Det er heller ikke første gang Lego og NASA samarbejder. De har tidligere lavet både Månelanderen fra Apollo 11 -missionen og Apollo Saturn V raketten, ligesom de har lavet en detaljeret model af Den Internationale Rumstation.
Prisen, spørger du? Discovery-sættet kan købes for 1.399 kroner, blandt andet fra Legos hjemmeside. Her er et par billeder mere af vidunderet (klik for større):
[RETTELSE] Columbia eksploderede ikke i 1986, men disintegrerede på vej gennem atmosfæren i 2003. Tak til vores årvågne læsere!