Libratone er i fuld sving med at udskifte og udvide produkthylden. Således er Q Adapt On-Ear dansk-kinesernes første forsøg på at lave hovedtelefoner; et marked, hvor de møder hård konkurrence fra en anden dansk virksomhed, nemlig den, der holder til på Struer-egnen. Q Adapt On-Ear er en relativt billig Bluetooth-hovedtelefon med masser af features, såsom aktiv støjdæmpning i fire tempi, touch-betjening og app til mobilen. Men selv om den er ambitiøs, når den ikke helt i mål.
Plastik og syntetisk læder
Men først det visuelle. Hovedtelefonerne har et tiltalende minimalistisk design. Q Adapt On-Ear er – helt i tidens trend – fremstillet af stof, plastik, syntetisk læder og aluminium. Men materialerne er tydeligvis ikke hentet fra samme hylde som for eksempel H8 fra B&O Play. Hovedtelefonerne virker simpelthen knapt så luksuriøse. Til gengæld er Q Adapt On-Ear ret behagelige at bære – også i længere tid af gangen. Selv om de sidder stramt og godt, så klemmer de ikke nogen steder.
Undertegnede brugte hovedtelefonerne på en flyvetur over Atlanten og jeg havde ikke ømme ører, da jeg landede.
Støjdæmpning i flere tempi
Det store tryllenummer i Libratone Q Adapt On-Ear-hovedtelefonerne er den justerbare aktive støjdæmpning, kaldet CityMix. Den gør det muligt at indstille støjdæmpningen i fire forskellige niveauer, der bestemmer hvor meget af den omgivende lyd, der lukkes ind. Det kan være en kæmpe fordel, hvis man for eksempel cykler med hovedtelefonerne – og funktionen virker ret overbevisende. CityMix kan betjenes direkte via en knap på den højre hørekop eller via den medfølgende app.
Her på redaktionen er vi af den overbevisning, at støjdæmpende hovedtelefoner skal dække ørerne helt – altså såkaldte Over-Ear-modeller – og Libratone Q Adapt On-Ear ændrer ikke ved den opfattelse. De havde i hvert fald problemer med at lukke lyde ude på denne anmelders ører, sammenlignet med for eksempel Sony MDR-1000x – og så er Q Adapt Onb-Ear nærmest ubrugelige i udenfor, for enhver vind går direkte i hovedtelefonerne. Jeg håber inderligt, at de næste støjdæmpende hovedtelefoner fra Libratone er af Over-Ear-typen.
Betjenings-udfordringer
Som sagt kan Libratone Q Adapt On-Ear betjenes både direkte på hovedtelefonerne og via app’en. Generelt vil vi anbefale at bruge den sidste løsning, for den trykfølsomme betjening direkte på hovedtelefonerne er ikke optimal. For det første er det svært at huske de forskellige manøvrer; at justere volumen kræver bare en enkelt finger, pause i musikken kræver to fingre, mens Hush-funktionen, der pauser musikken og åbner alle lydsluser aktiveres ved at holde hele hånden over hørekoppen. Husk lige det, når du skal skynde dig. Apple-brugere kan også hidkalde Siri ved et langt tryk med to fingre, men det kræver at man rammer rimelig præcist – og for os virkede det kun hver femte-sjette gang.
Hvad der til gengæld virker rigtig godt, er sensoren der pauser musikken, når man tager dem af, for at fortsætte, hvor de slap, når man tager dem på igen. Det er en ret fed funktion.
App’en giver også muligheder for at justere en smule på lyden (neutral, ekstra bas eller ekstra treble), tjekke batteristatus og – og det er endnu en fed funktion – tilslutte et sæt ekstra hovedtelefoner, så du og en ven kan høre det samme.
Lyden mangler personlighed
Lydkvaliteten er ganske glimrende, men vælter os ikke ned af stolen. Dertil er konkurrencen for hård; både Beoplay H9 og Sony MDR-1000x har langt større sprødhed og spændvidde i lyden. Q Adapt On-Ear klarer sig godt, både når den udsættes for vokalmusik (Gregory Porters ‘Musical Genocide’) og bastung rap (Ushers ‘Papers’), men lyden er temmelig gennemsnitlig og vil næppe provokere nogen. Det mangler simpelthen personlighed. Når det er sagt, så er hovedtelefonerne altså også væsentlig billigere end de nævnte konkurrenter – og de færreste vil kunne sætte en finger på lyden, hvis de ikke a-b-tester direkte.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris