Lumia 535 er den første Lumia-smartphone, der bærer Microsofts eget logo i stedet for Nokias. Microsoft håber at yngre brugere og virksomheder vil tage til sig. Trods den lave pris på under en tusse, er Lumia 535 en ”rigtig” smartphone, hvor de rette hjørner er skåret, for at lave et kompromis mellem funktioner og pris. 535’eren leverer eksempelvis den fulde Windows 8.1-oplevelse – inklusive Office-pakken – men der er sparet på blandt andet processoren, der er en relativt blodfattig Snapdragon 200. Et andet sted, der er sparet, er på dataforbindelsen. 535’eren kan ikke bruge 4G LTE-netværk, men må nøjes med 3G. Det behøver nu ikke være nogen katastrofe – specielt ikke, hvis man bor udenfor storbyerne, hvor 4G-dæknigen alligevel er hullet.
Stor skærm – gode farver
Lumia 535’eren er udrustet med en 5 tommer skærm. Farverne er overraskende gode og – på trods af den lave PPI på 220 – temmelig sprudlende. Betragtningsvinklen er en udfordring; drej telefonen bare en kende, så bliver skærmen mælket. Her hjælper den glossy overflade bestemt heller ikke.
Men skærmens største problem er dens følsomhed – eller mangel på samme. Der har en lille forsinkelse, der ødelægger illusionen af, at man rører direkte ved ikonerne. Ind i mellem har den også problemer med at opfange tryk-og-hold – for eksempel når ikonerne på startskærmen skal arrangeres. Det er noget man bemærker, hvis man er vant til at håndtere en dyrere model.
Til både gården og gaden
På de fleste billige telefoner, er der sparet på kameraet. Men ikke her. Lumia 535 er udstyret med 5 megapixel kameraer både foran og bagpå. Selfie-kameraet på fronten er endda med 24 mm vidvinkel-linse, og der medfølger en Lumia Selfie-app, med filtre og andet sjov. så selvportrættet bliver perfekt.
Hovedkameraets kompromis er, at man må undvære ekstrafunktioner som f.eks. HDR. Kameraet tager gedigne billeder – specielt i dagslys – men sparer lidt for meget på detaljerne. Ved mindre godt lys kommer der hurtigt støj i billederne, og så er kameraet generelt meget langsomt. Overordnet set er kameraet godkendt til prisen. Det undrer og ærgrer dog, at det ikke engang kan optage video i hd-kvalitet, men må nøjes med 848 x 480 pixels. Hvad er den nu af?
Styresystem og funktioner
Windows-styresystemet er efterhånden godt udbredt, fordele og ulemper lige så. Det er temmelig nemt at finde rundt i menuerne og startsidens aktive felter er visuelt lækre og overskuelige. Men jeg forstår stadig ikke hvorfor søgesymbolet i den grundlæggende menu ikke tilpasser sig den app, man er inde i. Den leder altid til Bing. Det har kostet mig en del unødvendige klik. Det undrer mig også, at der ikke er nogen genvej til kameraet. Det kræver minimum et tryk-slide-tryk før man er inde. Så er det svært at fange sit Kodak moment.
Et andet problem er Windows Store. Både i mængde og kvalitet halser Windows langt efter Android og iOS, men det bliver der forhåbentlig lavet om på, når Windows 10 – der kører samme apps på pc, tablet og mobil – kommer på gaden. Microsoft lover i øvrigt, at 535’eren kan opdateres til Windows 10, når det bliver aktuelt.
Lang batterilevetid
Med et batteri på bare 1905 mAh har Lumia 535 testens mindste batteri. Men det skal man ikke lade sig narre af. De få pixels i skærmen og den blodfattige processor er blid ved batteriet, så telefonen holder snildt til et par dages normal brug.
Lumia 535 giver en god Windows 8.1-oplevelse til en lav pris. Der er godt nok blevet hugget nogle hjørner i form af skærm, kamera, mobilt netværk og materialekvalitet. Til gengæld får man en stor skærm, flydende operativsystem, den fulde Office-pakke og god batterilevetid.
Erfarne smartphonebrugere vil hurtigt drømme om mere, mens de mindre krævende får rigtig meget smarthpone for pengene.