Denne første smartphone med Windows 10 har været ventet med stor spænding. Det er den første Windows-mobil, der kan bruge de såkaldte universelle apps, der virker på alle Windows-platforme. Og det er samtidig den første Windows-mobil meget længe, med specifikationer, der kan matche de dyreste iOS- og Android-enheder. Dette er, kort sagt, enheden der skal give Microsoft fodfæste på mobilmarkedet.
Så meget desto mere underligt er det, at Lumia 950 XL overhovedet ikke ligner eller føles som den premium-model, den burde være. Hvor de øvrige producenter leger med glas og aluminium i deres dyre modeller, har Microsoft valgt polykarbonat, der er et fint ord for plastik og det samme materiale som Samsung benyttede bag på sine første Galaxy S-modeller. Plastik har den fordel, at det intet vejer og 950 XL er da også en fjervægter på trods af størrelsen. Men det er ikke et materiale man forventer på en smartphone i denne prisklasse. Det er ærgerligt, for Lumia 950 XL er en bedre telefon, end den giver udtryk af.
Virkelig godt kamera For eksempel er kameraet vir-ke-lig godt. Det er udstyret med Nokia-teknologiposen PureView, der dækker over en kombination af Zeiss-optik, optisk billedstabilisering og en avanceret blitz. Der er rig mulighed for at hive i alle håndtag; hvidbalance, lukkerhastighed, ISO m.m., men selv i automatisk modus leverer kameraet utroligt skarpe billeder med sprudlende farver. Selv den automatiske efterbehandling gør et rigtig godt stykke arbejde, selv om vi normalt ikke er begejstrede for den slags. Det er et kamera, der kan måle sig med de bedste.
Skærmen er en AMOLED-model på 5,7 tommer, med en opløsning på 2560 x 1440 pixels (samme opløsning som Nexus 6P og Samsung Galaxy S6 Edge Plus, red.). Den står knivskarp, farverne er dybe og betragtningsvinklen er god, men den er en kende mørk. Og så er der en tendens til, at hvide flader fremstår en smule grønlige.
950 XL er udrustet med den hurtige Snapdragon 850-processor og mobilen kører generelt hurtigt og gnidningsfrit. Selv et krævende spil som Asphalt 8 Airborne kører acceptabelt. Batterilevetiden er gennemsnitlig med en dags brug. Til gengæld er der lynoplading via USB-C og der er trådløs opladning, så man slipper for kablerne.
Retina-sikkerhed Hvor de øvrige producenter har bygget fingeraftryksscannere ind i mobilerne, har Microsoft valgt øjengenkendelse i form af Windows Hello-funktionen. Over skærmen sidder et infrarødt kamera, der, i samarbejde med selfie-kameraet, kan låse telefonen op, når man kigger på den. Opsætningen er uhyrlig nem og i testperioden fungerede funktionen, der endnu er i beta, helt uden problemer. Selv i mørke. Og nej, den kan ikke snydes med et billede af dine øjne. Vi har prøvet.
Brug den som computer En anden Windows 10-specifik nyhed er Continuum, der gør det muligt at bruge Lumia 950 XL som en computer, når den tilsluttes en ekstern skærm. Det kræver godt nok et ekstraindkøb i form af Microsoft Display Dock (900 kr., red.), til gengæld får du så en næsten komplet Windows-oplevelse, når du tilslutter trådløs mus og tastatur. Når jeg siger næsten, så er det fordi at det endnu er de færreste apps, der understøtter Continuum. Word, Excell og andre Microsoft apps tilpasser sig automatisk skærmformatet, men tredjepartsapps som Facebook skyder bare mobiludgaverne op på den store skærm. Kan man leve med det, så fungerer Continuum upåklageligt. Det virker bare. Man må håbe på at app-snedkerne tager teknologien til sig, for så har den virkelig potentiale. En ting bør Microsoft dog få rettet i en fart; hvis man går efter kaffe og telefonen når at gå i pausetilstand, så forsvinder den aktuelle app fra skærmen. Det bør være muligt at lave det sådan at man bare kan vække telefonen og arbejde videre i for eksempel Word.
Windows 10 har også arvet den uhensigtsmæssige søgefunktion fra forgængerne. Den faste søgeknap i bunden er stadig bundet til Bing-søgemaskinen. Resultatet er, at man pludselig har to søgeikoner, når man går ind i Windows Store, Film og tv eller andre apps med søgefunktion.
En god ambassadør Lumiaens største udfordring er dog apps. Både iOS og Android har flere apps i butikken end Microsoft, men det er egentlig ikke problemet. Det er, om Windows 10 kan levere de apps, du har brug for. Det handler om at se sig godt for inden man vælger platform. Måske kan Microsofts universelle apps rykke lidt på magtfordelingen? Det håber vi. Windows 10 er et lækkert styresystem og Lumia 950 XL er en god ambassadør.