TeknologiTophistorie

Mikrorobotter overtager din tandbørstning

Snart kan tandbørstning være en saga blot. Amerikanske forskere har bygget mikrorobotter, der erstatter både børste og tandtråd.

Forskere fra University of Pennsylvania har udviklet tandrensende mikrorobotter, der kan erstatte både tandbørste og tandtråd. Et magnetisk felt gør det muligt for sværmen af robotter at skifte form. Dermed kan de også kan komme ind mellem tænderne. Det fortæller de om i en pressemeddelelse.

Byggestenene i disse mikrorobotter er nanopartikler af magnetisk jernoxid. Ved hjælp af et magnetfelt kan forskere styre robotternes bevægelse og konfiguration til at danne enten børstehårlignende strukturer, der fejer tandplak væk fra tændernes brede overflader, eller aflange strenge, der kan glide ind mellem tænderne som tandtråd.

 

I begge tilfælde producerer nanopartiklerne samtidig antimikrobielle stoffer, der dræber skadelige bakterier i munden.

“Normalt skal du børste tænder, bruge tandtråd og derefter skylle munden; det er en manuel proces i flere trin. Den store innovation her er, at robotsystemet kan klare alle tre på en enkelt håndfri, automatiseret måde”. Sådan siger Hyun Michel Koo, der er medforfatter til det videnskabelige studie og professor ved University of Pennsylvania.

 

mikrorobotter
Infografik, der forklarer principperne bag mikrorobotterne (billede: Melissa Pappas/Penn Engineering).

Eksperimenter på både falske og rigtige mennesketænder viste, at mikrorobotterne næsten helt kan eliminere de klæbrige biofilm, der fører til huller og tandkødssygdomme. Forskerne har delt resultaterne af undersøgelsen med tidsskriftet ACS Nano.

“Det er lige meget, om du har skæve eller lige tænder. Nanopartiklerne tilpasser sig forskellige overflader. De kan tilpasse sig alle afkroge i mundhulen,” siger Koo.

Egentlig er teknologien slet ikke udviklet til dovne danskere, men derimod til ældre og handicappede, der ikke selv har mulighed for at børste tænder. Men mon ikke den kommer ud til os andre, hvis ideen er produktionsdygtig?

 

Via
Videnskab.dk
Kilde
ACS Nano
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.