Airfryeren er blevet en ret integreret del af mange danskeres køkkener over de seneste år, og kunne faktisk sagtens afskrives som blot endnu et fjollet ekstra apparat der står og fylder (kan du huske hotdog maskinen, “årets julegave” for et par år siden…?). Men for mange familier er airfryeren faktisk blevet et næsten uundværligt værktøj til hurtig madlavning i hverdagen.
Ikke desto mindre gik jeg ind til denne test med en ret forudindtaget holdning om, at jeg formentlig ikke ville komme til at bruge airfryeren ret meget. Det er en holdning jeg har taget op til grundig revision efter en måneds brug af den nyeste Ninja Double Stacked airfryer kaldet “doublestacked” fordi den har to skuffer.
Kompakt design Ninja Double Stacked er forholdsvis kompakt, selvom den fylder mere på køkkenbordet, end jeg havde håbet, da det er et af de store salgsargumenter – men den fylder mindre end hvis de to skuffer skulle sidde ved siden af hinanden, naturligvis. De to skuffer virker solide og glider nemt ind og ud, hvilket giver en god førstehåndsoplevelse. Samtidig er de rummelige nok til at kunne håndtere ret store portioner, selvom det naturligvis afhænger af typen af mad, man tilbereder.
Brugen af Ninja Double Stacked Airfryer kræver en lille indlæringsperiode. De mange programmer kan virke overvældende i starten, men efter nogle forsøg bliver det mere intuitivt. Det er rart, at programmerne er målrettet forskellige typer af mad, men de forudindstillede tider og temperaturer passer ikke altid til mit behov i situationen, så jeg justerer dem ofte manuelt. Det kræver også lidt tilvænning at blive hurtig til at indstille maskinen, men efter en måned sidder funktioner og knapper nogenlunde på rygraden. Jeg kunne måske godt tænke mig en lidt mere intuitiv betjening, men igen – det virker.
Tryk på knapper og drej på hjulet nederst – det er ikke den mest intuitive betjening nogensinde, men man vænner sig til det. Den dobbelte skuffe er en praktisk funktion, især når jeg skal lave forskellige retter samtidig. For eksempel kan jeg lave grøntsager i den ene skuffe og kød i den anden uden at bekymre mig om, at smagene blander sig. Funktionen, der synkroniserer tilberedningstiden mellem skufferne, er også brugbar. Jeg synes også, det er en fordel, at man kan nøjes med at bruge den ene skuffe, hvis man kun skal lave en lille portion. Det gør apparatet mere fleksibelt og sparer energi.
Tilberedning og resultater Når det kommer til selve madlavningen, gør airfryeren det godt, helt generelt. Den er særlig effektiv til at lave sprøde retter som pommes frites, små brød og kyllingenuggets uden brug af meget olie. Luftcirkulationen giver en jævn varmefordeling, men det er ikke mange ting man kan lave uden at “ryste kurven” undervejs. Det er for så vidt også let nok. Det ville måske være meget smart, hvis airfryeren selv kunne sige til når der skal rystes – til det ville en app i øvrigt være en god ide, noget jeg savner helt generelt til at indstille og se timere osv.
Jeg bruger airfryeren til mange ting, som jeg tidligere ville have lavet i ovnen. Den er hurtigere, og resultaterne er generelt tilfredsstillende. Dog er der nogle retter, hvor jeg stadig foretrækker ovnen, især større bagværk eller retter, der kræver meget plads. Airfryerens skuffer har begrænsninger i størrelse, hvilket betyder, at man ikke kan tilberede store portioner på én gang.
Vedligeholdelse og rengøring Rengøring er relativt nem. Skufferne og ristene er belagt med en non-stick overflade, så madrester ikke brænder fast. De kan vaskes i hånden eller i opvaskemaskinen, hvilket er en kæmpe fordel. Selve apparatet kræver kun en hurtig aftørring for at holde det pænt.
Selvom rengøringen er enkel, kræver det stadig lidt arbejde, især hvis der er fedt eller krydderier, der har sat sig fast. Jeg har også bemærket, at ristene kan være lidt besværlige at få helt rene i kanterne, selv for en ellers god opvaskemaskine.
Energibesparelse og tidsoptimering En af de største fordele ved airfryeren er dens hurtighed. Den opvarmes langt hurtigere end en almindelig ovn, og tilberedningstiderne er ofte kortere. Det er en klar fordel i en travl hverdag, hvor jeg ikke altid har tid til at vente på, at ovnen bliver varm.
At kunne bruge én skuffe ad gangen gør det også nemmere at undgå spild af energi, når jeg kun skal lave mindre portioner eller blot lune en enkelt frossen bolle. Jeg har dog ikke bemærket nogen betydelig forskel i mit samlede energiforbrug, men det er stadig en funktion, jeg sætter pris på.
Det er hurtigt at varme en enkelt bolle i airfryeren – og man undgår at starte den store ovn op Airfryeren støjer en del under brug, men det er ikke værre end andre køkkenapparater som blendere eller mikrobølgeovne. Det er dog ikke noget, der går ubemærket hen, hvis man opholder sig i samme rum. Varmeudviklingen er minimal, hvilket gør den mere behagelig at bruge end en ovn, især i sommermånederne.
Begrænsninger og målgruppe Airfryeren er mest velegnet til dem, der har brug for hurtige løsninger til hverdagsretter. Den dobbelte skuffe er især nyttig for familier eller dem, der gerne vil tilberede flere retter på én gang. For enlige eller par kan det virke som et stort apparat, der måske ikke altid udnyttes fuldt ud.
En af begrænsningerne er størrelsen på skufferne, som ikke kan rumme store mængder mad. Hvis man ofte laver store portioner eller tilbereder større retter, kan det være en udfordring. Det er heller ikke alle typer af mad, der fungerer lige godt i en airfryer. Retter, der kræver meget væske eller dyb bagning, bliver bedre i en traditionel ovn.
Shark Ninja Double Stacked Airfryer er et nyttigt redskab, der gør mange ting godt, men den er ikke uden begrænsninger. Jeg sætter pris på fleksibiliteten med de to skuffer og den hurtige tilberedningstid, men der er også situationer, hvor jeg foretrækker bare at bruge ovnen. Hvis man leder efter en måde at lave sprøde retter hurtigt og med mindre olie, er det en god investering. Til større eller mere komplekse retter er den dog ikke altid den mest oplagte løsning.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
1.581 kr Ninja Doublestacked Airfryer er et godt bekendtskab på de fleste måder - og sparer tid og strøm i hverdagen. Og så er den prissat fornuftigt.