Teknologi

Nu kan du kontrollere elektronik med din indre stemme

AlterEgo-teknologien gør det muligt at skifte kanal på tv’et bare ved at tale til dig selv.

Alexa, Siri og Google Assistant er 2018. Hvorfor tale til dine gadgets, når du kan få dem til at lystre uden at bevæge læberne? Det er præcis hvad AlterEgo-teknologien, der er udviklet på MIT Media Lab gør muligt. Med enheden monteret på kæben, kan man både kommunikere og give sin elektronik simple ordrer uden at sige et ord eller løfte en finger. Manden bag teknologien, Arnav Kapur, har endda demonstreret, hvordan han kan bestille en pizza eller skifte kanal på tv’et uden at bruge sin stemme.

Ingen hokus pokus

AlterEgo læser ikke tanker, selv om det måske lyder sådan. I stedet opfanger den 3D-printede skinne, der bæres på kæben, de bittesmå elektriske signaler, der produceres af små bevægelser i ansigts- og halsmuskler, når vi taler til os selv. AlterEgos elektroder sender signalerne via Bluetooth til en computer, der via algoritmer kan dekode dem og omsætte dem til kommandoer – eksempelvis “tænd lyset”.

 

AlterEgo vil gøre det lige så nemt at tale med maskiner og andre mennesker, som når man taler til sig selv.

AlterEgo-skinnen er udstyret med en lille hovedtelefon, der – via en computerstemme – giver feedback og i øvrigt også kan formidle kommunikation med andre AlterEgo-brugere. Samtale uden lyd.

Kunstig intelligent hjælper

For Arnav Kapur handler systemet om at vise, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe os i stedet for at erstatte os. Han forestiller sig, at teknologien kan bruges i en ny type computer, der er mindre krævende end en telefon, der skal trykkes på og tales til. 

 

AlterEgo
Arnav Kapur (foto: MIT Media Lab)

Kapur har, i samarbejde med andre forskere fra MIT Media Lab, bygget adskillige simple applikationer, deriblandt en spille-assistent til skak, der foreslår de næste træk, en matematik-app der leverer resultatet på de udregninger du beder den om og endda en app, der essentielt set gør AlterEgo-brugeren til en enhed på Internet of Things-nettet.

Men Kapur forestiller sig også, at teknologien i fremtiden vil kunne gøre det nemmere at tale, for personer med tale- og stemmeforstyrrelser. Læs mere om det fascinerende projekt hos MIT Media Lab.


 

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.