TeknologiTophistorie

Nu kan motion indtages som pille

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet et molekyle, der kan imitere sundhedsfordelene ved regelmæssig motion.

Er du typen, der udelukkende dyrker motion for sundhedens skyld, er der interessant nyt fra Aarhus Universitet. Her er der nemlig blevet udviklet et molekyle, der kan imitere de sundhedsmæssige fordele ved faste og regelmæssig intens motion. Planen er, at molekylet skal kunne indtages som et kosttilskud, og de menneskelige forsøg er allerede i gang.

– Vi har udviklet et molekyle, der kan imitere kroppens naturlige respons på intens træning og faste. I praksis bringer molekylet kroppen i en metabolisk tilstand, der svarer til at løbe 10 kilometer i højt tempo på tom mave, beskriver professor Thomas Poulsen fra Institut for Kemi ved Aarhus Universitet. 

 

Han er en af de ledende forskere bag studiet, der netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Det er velkendt, at regelmæssig træning og periodisk faste har en række positive indvirkninger på kroppen. Hjertet styrkes, og fedtniveauet i blodet påvirkes gunstigt, når vi motionerer og springer måltider over. Forklaringen ligger i kroppens naturlige reaktion, hvor stigende niveauer af laktat (mælkesyre) og ketonstoffer fungerer som effektivt brændstof for cellerne, som igen gavner kroppens organer.

 

Ifølge professoren er det ikke muligt at opnå samme effekt gennem kost alene, da laktat og ketonstoffer ikke kan indtages i de nødvendige mængder uden uønskede biprodukter som syre og salt. Det er her, det nye molekyle, kaldet LaKe, kommer ind i billedet.

Forsøg på mennesker er i gang

Molekylet er indtil videre blevet testet på rotter, og de første kliniske forsøg på mennesker er nu i gang på Aarhus Universitetshospital. Ifølge Thomas Poulsen forventes forsøgene at bane vejen for, at molekylet kan blive et avanceret kosttilskud.

Molekylet har også potentiale til at afhjælpe koncentrationsbesvær og kan muligvis anvendes i behandlingen af alvorlige sygdomme som Parkinsons og demens, oplyser forskerne.

 

Udviklingen af LaKe er et resultat af et flere år langt forskningssamarbejde mellem Thomas Poulsen, Mogens Johannsen, professor ved Institut for Retsmedicin, og Niels Møller, professor og overlæge ved Institut for Klinisk Medicin og Steno Diabetes Center Aarhus.

De tre har også stiftet spinout-virksomheden Mmimetika Biosciences, der skal producere LaKe kosttilskuddet. Det forventes at kunne komme på markedet i 2026 eller 2027.

 

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.