Flere nøglepersoner i Tesla har solgt betydelige mængder aktier i selskabet, hvilket fremgår af nye indberetninger til den amerikanske børstilsynsmyndighed, SEC. Blandt sælgerne er Teslas finansdirektør Taneja Vaibhav, bestyrelsesformand Robyn Denholm samt Elon Musks bror, Kimbal Musk. Det kommer ovenpå tiltagende kritik af Elon Musks ledelse af firmaet, samt svigtende salg der kædes sammen med Elon Musks nylige politiske “karriere”.
Store aktiesalg fra Tesla-ledelsen
Ifølge de nyligt offentliggjorte dokumenter har finansdirektør Taneja Vaibhav solgt 7.000 aktier i Tesla for i alt 2,68 millioner dollars. Han erhvervede aktierne gennem et aktieoptionsprogram til en kurs på 18,22 dollars pr. aktie og solgte dem til en gennemsnitspris på 383 dollars, mens Tesla-aktien lukkede på 374 dollars.
Bestyrelsesformand Robyn Denholm har også solgt en betydelig mængde aktier. Hun afhændede 112.390 aktier til en gennemsnitspris på 384,04 dollars, hvilket indbragte hende 43,16 millioner dollars. Ligesom Vaibhav modtog Denholm aktierne gennem et aktieoptionsprogram. Hun var en af flere Tesla-bestyrelsesmedlemmer, der tidligere måtte tilbagelevere aktier til en værdi af flere millioner dollars efter et forlig i en retssag om overdreven aflønning.
Kimbal Musk sælger uafhængigt af optionsprogram
Ud over Vaibhav og Denholm har også Kimbal Musk, bror til Elon Musk og bestyrelsesmedlem i Tesla, solgt 75.000 aktier for 27,5 millioner dollars. I modsætning til de øvrige salg ser det ikke ud til, at Kimbal Musks aktiesalg er en del af et forudbestemt likvidationsprogram, men snarere en selvstændig beslutning.
Insider-salg rejser spørgsmål
Tesla er en af de få store virksomheder, hvor insider-salg ofte skaber debat blandt investorer og analytikere. Mange ledere og bestyrelsesmedlemmer i selskabet har historisk set været mere tilbøjelige til at sælge frem for at købe aktier, hvilket kan påvirke markedets tillid til selskabets fremtidsudsigter. De seneste transaktioner kommer desuden i kølvandet på Tesla-bestyrelsens milliardforlig i sagen om overdreven aflønning, og altså svigtende salg samt kritik af Elon Musks ledelse og politiske dispositioner.
Om de seneste salg skyldes personlige finansielle dispositioner eller en bredere vurdering af Teslas aktiekurs, er endnu uklart. Investorer vil formentlig følge udviklingen tæt i de kommende måneder.