En lækket udgave af den kommende EU-lov om digitale markeder, Digital Markets Act, indikerer at Apple rammes særdeles hårdt. Både App Store, iMessage, Siri og Safari-browseren er under luppen, skriver Macrumours, der har haft fingrene i de lækkede dokumenter.
For EU er målet med loven at ramme tech-giganterne lige i solar plexus. De dominerende platforme skal åbnes op, så der bliver plads til mindre apps og nye konkurrenter. Det er ikke bare Apple, der skal rammes, men også Google, Facebook og andre dominerende spillere. Det er dog Apple, der ser ud til at blive ramt hårdest, da de tvinges til at åbne portene til deres “walled garden”.
Virksomheder, der undlader at leve op til Digital Markets Act, kan risikere store bøder. Helt op til ti procent af virksomhedens verdensomspændende årlige omsætning. App Store lader til at blive endog særdeles hårdt ramt:
- Det skal gøres muligt at hente og installere apps til iPhone og andre iOS-enheder fra hjemmesider og app-butikker fra tredjepart.
- Udviklerne skal selv kunne vælge betalingssystem og er altså ikke låst til Apples.
- Apple må ikke give sine egne apps fordele i forhold til konkurrenter. Samtidig skal alle apps, der er installeret på enhederne, når man køber dem, kunne afinstalleres helt.
Men også iMessage og FaceTime er under beskydning. Loven kræver nemlig, at apps og tjenester til meddelelser, stemmeopkald og videoopkald i vid udstrækning skal fungere sammen med konkurrerende tjenester. Det inkluderer end-to-end-kryptering.
Siri og Safari
I de nyligt lækkede dokumenter er der desuden blevet tilføjet nye sektioner til Digital Markets Act. De omhandler både Safari-browseren og den digitale assistent Siri.
- Virksomheder må ikke længere kræve, at udviklere bruger en bestemt browsermotor. Denne ændring er sandsynligvis beregnet til at stoppe Apples krav om, at alle browsere, der kører på iOS og iPadOS, skal bruge Apples egen WebKit-teknologi.,
- Det vil tillade tredjepartsbrowsere som Chrome, Edge, Brave og Opera at skifte til Chromium-motoeren, som benyttes i desktop-udgaverne.
- Brugerne skal have mulighed for at ændre, hvilken digital assistent de vil bruge som standard. Man skal altså kunne vælge at bruge Google Assistant, når man sætter en iPhone op første gang.
- Omvendt skal Google også tilbyde brugerne at kunne benytte Siri. Det er dog mindre realistisk, at det sker, da Apple næppe vil tilbyde muligheden.
Ifølge Macrumours er de lækkede dokumenter tæt på den endelige udformning af loven. EU-lovgivere godkendte foreløbigt Digital Markets Act i marts. Når det endelige dokument er offentliggjort, skal Europa-Parlamentet og Rådet godkende det, før det kan træde i kraft – det forventes at blive til oktober.