Fra den 1. juli bliver det muligt for politiet herhjemme at tiltvinge sig adgang til private overvågningskameraer. Det er resultatet af en ændring i retsplejeloven, der blev vedtaget af Folketinget sent i sidste uge, skriver Version2. Det gælder dog heldigvis ikke for tv-overvågning i private hjem – men eksempelvis udendørs kameraer.
Finder politiet det nødvendigt, kan de overtage overvågningskameraer uden at indhente retskendelse først. I så fald skal der inden for 24 timer indsendes en anmodning om en retskendelse for at legitimere overtagelsen.
Lovændringen påskriver også, at privatpersoner eller virksomheder med et overvågningskamera skal ”bistå politiet med at overtage tv-overvågningen”. Alternativt må politiet anvende magt til at skaffe sig adgang til lokaler, hvorfra overvågningen kan foretages.
Der er dog også betingelser. Politiet må kun udnytte den nye lovændring, hvis det kan bidrage til at opklare eller forhindre forbrydelser, der enten kan give mere end seks år fængsel, indebærer landsskadelig aktivitet eller kan føre til terror.
I det vedtagne lovforslag, der kan læses på Folketingets hjemmeside, står der blandt andet følgende:
“Politiet kan fra andre myndigheder eller private overtage tv-overvågning i et område, hvis der er afgørende grunde til det med henblik på at forebygge eller efterforske en lovovertrædelse, der efter loven kan straffes med fængsel i 6 år eller derover eller udgør en forsætlig overtrædelse af straffelovens kapitel 12 eller 13, og som kan medføre eller har medført fare for menneskers liv eller velfærd eller for betydelige samfundsværdier. Det gælder dog ikke tv-overvågning i private hjem.”