TeknologiTophistorie

Ny metode genvinder næsten alt litium fra brugte batterier

Kinesiske forskere har udviklet en metode, der kan udvinde næsten 100 procent af litium fra brugte batterier – hurtigere, billigere og mere miljøvenligt end tidligere teknikker.

Et hold kinesiske forskere har taget et markant skridt mod en grønnere fremtid: De har udviklet en ny metode, der gør det muligt at udvinde næsten 100 procent af litium fra brugte batterier.

Det fremgår af en videnskabelig artikel offentliggjort i det akademiske tyske tidsskrift Angewandte Chemie, hvor forskerne rapporterer, at de med den nye teknik kan udvinde hele 99,99 procent af batteriernes litium. Samtidig formår de at genvinde 97 procent af nikkelindholdet, 92 procent af kobolten og 91 procent af manganen.

 

Metoden erstatter traditionelle og mere skadelige processer, som ofte gør brug af stærke kemikalier. I stedet benytter forskerne en såkaldt neutral udvaskning – en proces, der anvender en mere skånsom og miljøvenlig opløsning. Samtidig bruges den naturligt forekommende aminosyre glycin til at effektivisere litiumutvindingen og mindske risikoen for uønskede kemiske biprodukter.

Hurtigere og billigere

Forskerne understreger, at processen ikke blot er mere miljøvenlig, men også markant hurtigere. Udvindingen af litium, nikkel, kobolt og mangan tager blot 15 minutter, og metoden kan potentielt sænke omkostningerne ved genbrug af batterier.

 

Bag gennembruddet står forskere fra blandt andet Central South University i Changsha, Guizhou Normal University og Kinas Nationale Ingeniørcenter for Avancerede Energilagringsmaterialer.

Batterigenbrug er i dag et område med stort økonomisk potentiale, der kan få stigende betydning i takt med udbredelsen af elbiler og det voksende behov for energilagring. Ifølge forskerne kan teknologien bidrage til at reducere afhængigheden af nyudvundne råmaterialer og dermed gøre produktionen af nye batterier både billigere og mere bæredygtig.

Mens metoden indtil videre er afprøvet i laboratoriet, peger eksperter på, at den kan spille en vigtig rolle i fremtidens cirkulære økonomi – ikke mindst i takt med, at millioner af udtjente batterier ventes at skulle recirkuleres i begyndelsen af 2030’erne.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.