Kinesiske Betavolt hævder, at de har fremstillet verdens første atombatteri. Det lille batteri er ikke større end en mønt og består af 63 nukleare isotoper i ét modul. Det har en levetid på 50 år og kan teoretisk levere mobiltelefoner, der aldrig behøver at blive ladet op.
Virksomheden kalder BV100, som det hedder, for det næste generations batteri. De ser det som yderst anvendeligt i telefoner, droner og anden teknologi, der kræver lang brugstid.
“Betavolts atombatterier kan imødekomme behovene for langsigtet strømforsyning i flere scenarier såsom luftfart, AI-udstyr, medicinsk udstyr, mikroprocessorer, avancerede sensorer, små droner og mikrorobotter,” skriver selskabet i en pressemeddelelse .
Der kan dog gå rum tid, inden det bliver en realitet. Dette 15x15x5 millimeter store batteri leverer 100 mikrowatt ved 3 volt. Batteriet genererer kontinuerligt strøm til enhver tid svarende til 8,64 joule om dagen og 3.153 joule om året.
Virksomheden siger, at flere BV100-batterier kan bruges sammen i serie eller parallelt afhængigt af enhedskrav. Betavolt har planer om at lancere en 1-watt-version af sit atombatteri i 2025.
Nu er det nok ikke os alle, der vil være trygge ved at gå rundt med nukleart materiale i bukselommen. Men Betavolt forsikrer, at der ikke er behov for at bekymre sig. De beskriver batteriet som ekstremt sikkert. Det kan ikke antændes eller eksplodere som følge af beskadigelse, eller hvis den udsættes for høje temperaturer.
“Atomenergibatterier er miljøvenlige. Efter halveringstiden bliver de 63 isotoper til en stabil isotop af kobber, der er ikke-radioaktiv og ikke udgør nogen miljøtrussel eller forurening,” skriver virksomheden.