TeknologiTophistorie

Nyt materiale kan lagre solenergi i månedsvis

Engelske forskere har fundet et materiale der kan opfange solenergi og lagre den i mindst fire måneder. Den kan males på bygninger.

Forskere ved Lancaster University, Storbritannien, har opdaget et materiale der har den egenskab, at det kan opfange og lagre solenergi. Energien kan lagres i flere måneder og kan frigives efter behov i form af varme, skriver Electrek.

Potentialet er, at materialet kan bruges til at fange solenergi i sommermånederne og opbevare den til brug i vintermånederne, når der er færre solskinstimer. Materialet kan potentielt også produceres som en tynd belægning, der kan påføres overflader på bygninger.

 

Materialet er i krystalform og er baseret på en type såkaldt metal-organic framework, MOF, der består af et netværk af elektrisk ladede metal-ioner, der er bundet sammen af kulstofbaserede molekyler, oplyses det.

Forskerne fra Lancaster har bygget videre på japansk forskning af et MOF-komposit kaldet DMOF1. Ved at udsætte materialet for UV-lys kan energien lagres – og den kan frigives igen ved at påføre ekstern varme. Processen afgiver varme, der kan bruges til at opvarme andre materialer.

 

Yderligere test viste, at materialet var i stand til at lagre solenergien i mindst fire måneder.

– Materialet fungerer lidt som de faseskiftende materialer, der bruges til at levere varme i håndvarmere. Mens håndvarmere aktivt skal opvarmes igen, så er det gode ved dette materiale, at det fanger “fri” energi direkte fra solen. Der er heller ingen bevægelige eller elektroniske dele, så der er ingen tab involveret under hverken lagring eller frigivelse af energien, fortæller Dr. John Griffin, der er en af forskerne.

Næste skridt bliver at undersøge andre MOF-strukturer og alternative typer af materialer med større energilagringspotentiale.

 

Undersøgelsen af materialet har titlen Long-Term Solar Energy Storage under Ambient Conditions in a MOF-Based Solid–Solid Phase-Change Material og er blevet publiceret i tidsskriftet Chemistry of Materials.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.