Samsungs nye styresystem – som reelt ikke er et “fuldt” styresystem, men en overbygning på Android – ser ud til at blive alt det, Samsung har manglet i de senere år, hvor især Huawei og de andre kinesiske producenter langsomt men sikkert har ædt sig ind på koreanernes markedsandele. Samsungs hardware har været udmærket, men lidt kedeligt, siden Galaxy S8 der var den første fuldskærmstelefon. Og deres Experience overbygning på Android er også begyndt at se lidt træt ud i kanterne. Derfor var det med stor tilfredshed at vi kiggede med på Samsungs Developer Conference, hvor de både teasede for ny hardware med deres hemmelighedsfulde “fold-ud skærm” – men også lancerede deres kommende One UI. Og hvor den nye skærmteknologi formentlig kommer til at blive brugt i enheder der er voldsomt dyre, så kommer One UI også til de ældre enheder. Men hvad er det så, der gør One UI til noget stort? Vi tager et kig på det nye styresystem.
Nyt design Renere og mere moderne – One UI er en gevaldig overhaling til Samsung telefoner. Det nye styresystem har fået en gevaldig grafisk overhaling ser det ud til. Alle ikoner går fra det lidt neon-agtige look i Experience til i stedet at være helt flade og væsentlig mere moderne at se på. De beholder i udgangspunktet deres “squircle” form – altså den kvadratiske form med de meget afrundede hjørner – men det flade og rene design ser ud til at gøre det meget – meget – mere moderne at se på. Og den linie går igen igennem hele systemet. Der er ingen overflødige detaljer der roder skærmen til, og selv om det ligner iOS fra Apple en del, gør det det ikke alligevel; de afrundede hjørner fra skærmens kanter er ført igennem flere steder, og man kan se at Samsungs designere har arbejdet med at få One UI til at være sammenhængende, rent grafisk. Når det så er sagt skal det tilføjes, at Androids svaghed altid har været, at det “rene” styresystem kan være pænt – men når man så installerer apps begynder det hele at rode til ret hurtigt. Apple stiller meget stringente krav til udviklerne i forhold til UI design på apps og ikoner – det gør Google ikke på Android. Så pludselig kan det rene og fine Samsung har bygget blive spoleret af et stort, firkantet ikon midt i det hele. Vi håber, Samsung har tænkt over det og “tvinger” apps til at indordne sig i en eller anden grad – men vi tvivler desværre. Og så kan det lækre, minimalistiske look hurtigt gå fløjten.
Lettere at bruge One UI er ikke bare renere at se på – Samsung lover også, at det er lettere at bruge. Langt det meste af det, du har behov for at trykke på er inden for rækkevidde i bunden af skærmen. Eftersom enhederne bliver større og større bliver det mere og mere nødvendigt at gøre det lettere at nå ting på skærmen, og det er den problematik, Samsung prøver at adressere ved at placere de mest brugte funktioner indenfor rækkevidde nede i bunden af styresystemet. Det er en fin ide, og formentlig vil det fungere godt i praksis – i hvert fald i Samsungs egne apps og systemapps. Problemet er så igen, at når man bruger andre apps end dem, Samsung selv har kontrol over, vil der måske komme en bunke inkonsistens i måden, systemet reagerer.
Mørkt om natten Om aftenen bliver brugerinterfacet på One UI mørkt for at gøre det mere behageligt at kigge på. At kigge på en skærm inden man skal sove er generelt en skidt ide. Når det er sagt ved vi allesammen godt, at vi bare gør det alligevel. De nye nightshift funktioner fra Google Android og Apples iOS hjælper lidt på det fordi funktionerne ændrer skærmens lys fra blåt til rødligt. Det skulle hjælpe. Men Samsung har yderligere planer for at gøre det mere behageligt. Om aftenen skifter One UI nemlig til en nattilstand – som reelt betyder at hele styresystemet får mørke elementer om aftenen. Lidt som det, Apple har bygget ind i deres nye Mojave system til MacOS – men på Samsung enheder kommer det altså til at skifte automatisk om aftenen – hvis man altså vælger det. Det er smart – og hvis det bliver lavet rigtigt kan det virkelig komme til at betyde meget. Men – igen – hvis de forskellige apps der ikke er lavet af Samsung ikke implementerer noget tilsvarende vil der være mange skift frem og tilbage imellem lyse og mørke elementer. Det kan potentielt blive noget rod, men lad os håbe at Samsung har en metode til at få det til at fungere.
Alt i alt ser One UI godt ud. Udrulningen kommer formentlig i løbet af første kvartal 2019 – sammen med Galaxy S10, som ventes lanceret på et selvstændigt event i februar eller marts. Men der er ingen tvivl om, at også ejere af lidt ældre enheder får opdateringen, så har du en S9 eller Note9 kan du helt sikkert se frem til at bruge One UI – og det samme gælder formentlig for ejere at S8 og Note8. Der er i øvrigt en offentlig beta – men den er ikke åben for brugere i Danmark. Skulle du have lyst at prøve, skal du altså via en VPN og angive engelsk som dit sprog.