“Hvad skal væk? Barsebäck”. Sådan lød parolen i 1970’erne og det svenske atomkraftværk skal forblive lukket, mener den Københavnske overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (A). Det på trods af, at danskerne er ved at skifte holdning til atomkraft.
Diskussionen om svensk atomkraft er blusset op igen, efter at den svenske regering har delt tanker om et nyt Barsebäck 2.0 i Kävlinge, tæt på det oprindelige atomkraftværk.
– Vi var rigtig glade, da de nedlagde Barsebäck i Sverige. Det er som bekendt kun få kilometer fra København i en region, hvor der bor over fire millioner mennesker, siger Sophie Hæstorp Andersen til NyTeknik.se.
Hun siger videre, at hun ikke har set nye løsninger på affaldshåndteringen og at der stadig er risiko for ulykker og sabotage.
Fakta om Barsebäck 2.0
Det er selskabet Uniper, der ejer Barsebäckværket og datterselskabet Barsebäck Kraft, der vil bygge et nyt atomkraftværk i Skåne. Planen er at placere det i Kävlinge, der ligger 15 kilometer fra det nu nedlagte kraftværk.
Barsebäckværket har været nedlagt siden 2005 og nedrivningen er i fuld gang. Den forventes afsluttet i 2029 – og det nye kraftværk skal være færdigt i løbet af 2030’erne.
– Desuden har atomkraft ingen plads i en grøn fremtid, siger hun.
Det er en holdning, hun deler med stadig færre danskere. I efteråret viste en Megafon-måling, at 46 procent af danskerne vil sige ja til atomkraft ved en eventuel folkeafstemning. Et halvt år tidligere var det bare 39 procent, der ville have svaret ja, mens antallet af nej-sigere i samme periode var faldet fra 43 til 39 procent.
Louise Theilade Thomsen, der er kommunalpolitiker i København for Venstre, har da heller ingen modstand mod ny atomkraft i Sverige.
– Vi har stor tiltro til, at Sverige bruger den nyeste teknologi. Det, at Barsebäck ligger tæt på København, bekymrer os ikke, siger hun til avisen Sydsvenskan.