Ganske som ventet præsenterede Facebook tirsdag sine planer om kryptovalutaen Libra og det beslægtede wallet-software Calibra. Men knapt var Mark Zuckerberg trådt ned fra scenen førend reaktionerne begyndte at vælte ind – både G7-landende, der er verdens største økonomier, og den amerikanske kongres kræver regulering af Libra.
For stor og magtfuld Politikere på begge sider af salen i den amerikanske kongres har udtrykt skepsis for kryptovalutaen. Republikaneren Maxine Waters har ligefrem bedt Facebook om at sætte udviklingen af Libra på pause indtil kongressen har haft sit besyv med.
”Med meddelelsen om, at den planlæger at skabe sin egen kryptovaluta, fortsætter Facebook sin ukontrollerede udvidelse ind i brugernes liv. I betragtning af virksomhedens problematiske fortid anmoder jeg om at Facebook indvilger i sætte enhver udvikling af kryptovaluta i bero indtil kongressen og regulatorer har haft mulighed for undersøge disse spørgsmål og handle,” skriver Maxine Waters i en udtalelse .
Demokraten Sherrod Brown, der sidder i senatets bankudvalg, er mere klar i spyttet:
”Facebook er allerede for stor og for magtfuld, og firmaet har brugt den magt til at udnytte brugernes data uden at beskytte deres privatliv. Vi kan ikke tillade at Facebook håndterer en risikabel ny kryptovaluta fra en schweizisk bank uden tilsyn,” siger Sherrod Brown i en officiel udtalese.
Billeder af Calibra-appen, der fungerer som digital tegnebog for Libra-valutaeen. G7-landende nedsætter vagtværn G7-landende, der består de syv førende økonomier i verden, har også været ude med en fælles meddelelse om, at de vil etableres et vagtværn, der skal undersøge eventuelle risici ved Libra og lignende kryptovalutaer. Vagtværnet skal bestå af en række centralbanker og den internationale monetære fond, IMF, og gruppen skal kigge nærmere på problemerne ved kryptovaluta.
Hvad er Libra? Facebook håber, sammen med partnere som Visa, Mastercard, Paypal og Uber, at Libra kan fungere som bank for de miliarder af mennesker, der ikke har umiddelbar adgang til finansielle tjenester. Det er primært udviklingslande, der sigtes efter, men da planen er at Libra skal integreres i både Facebook, Instragram og WhatsApp, vil kryptovalutaen også være bredt tilgængelig.
Valutaen vil give Facebook den fordel, at brugerne ikke behøver at forlade tjenestens økosystem for at købe og sælge varer. Via den også annoncerede digitale tegnedreng Calibra, kan man sende og modtage Libra. Det kræver ikke at man har konto i et pengeinstitut for at benytte Libra.
Så er spørgsmålet bare, om vi brugere tør lægge vores økonomi i hænderne på Mark Zuckerberg …