Det kan snart være fortid at bande over tabte mobiltelefoner. En gruppe japanske forskere hævder at have opdaget en ny type glas, der kan reparere sig selv, hvis det går i stykker.
Ifølge et skrift i Science er forskerne, der holder til på University of Tokyo, snublet over en ny type hård og glas-lignende polymer, “polyether-thioureas”, der har evnen til at hele sig selv.
Opdaget ved et tilfælde
Normalt kræves der ekstrem høj varme, hvis robuste materialer skal hele sig selv (for eksempel glas), men polyether-thioureas kan hele ved bare 21 grad celcius – og kræver sådan set bare et mildt tryk mellem to hænder.
Og snublede gjorde de; materialets egenskaber blev opdaget ved et tilfælde. Yu Yanagisawa ville bruge polymeren som lim, men fandt ud af, at polymerens kanter klæbede til hinanden, når den blev skåret – og genoprettede sig selv under tryk. Yderligere eksperimenter viste, at materialets oprindelige styrke blev genoprettet efter bare en time.
Forskerne håber, at materialet i fremtiden vil kunne bruges til både mobiltelefoner, tablets og andre elektroniske enheder.
“Jeg håber, at det reparerbare glas bliver et nyt miljøvenligt materiale, der eliminerer behovet for at smide væk”, siger Yanagisawa til japanske NHK New Web.
Nu igen …
Det er ikke første gang, at selvhelende polymerer er oppe at vende. Forskere på UCLA i USA har tidligere peget på de selvhelende egenskaber i polymer og LG’s G Flex 2 fra 2015 var coated med et lag, der var i stand til at hele mindre ridser over tid. Men ikke, hvis glasset var helt brudt.