TeknologiTophistorie

Regeringen spytter 850 mio. i grønt brændstof

Et bredt flertal i Folketinget afsætter 850 mio. kroner til Power-to-X, der skal omdanne grøn strøm til brint og bæredygtige brændstoffer.

CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri, fortæller Klima, Energi og Forsyningsministeriet.

Politikerne ser gerne Danmark med helt fremme, når det kommer til udviklingen af fremtidens grønne brændstof-løsninger. Derfor har regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet afsat 850 mio. kr. til udviklingen af danske Power-to-X-projekter i Danmark og EU.

 

– Produktion af grøn brint har et kæmpe potentiale, både for at skabe CO2-reduktioner og for at blive Danmarks næste grønne erhvervseventyr. Med en fælles, europæisk indsats kan vi for alvor få teknologien op i skala og ned i pris og sætte fart på den grønne omstilling af f.eks. skibs- og luftfarten, der ikke umiddelbart kan elektrificeres direkte, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Midlerne afsættes til et fælleseuropæisk projekt om grøn brint, et såkaldt IPCEI, der har til formål at understøtte store, transnationale udviklingsprojekter, som kan komme hele Europa til gavn. Fordelen ved at give støtte gennem IPCEI er, at det giver mere fleksible rammer for at understøtte udbuddet af vedvarende brint og andre PtX-projekter med henblik på at bringe omkostningerne ned, så udbuddet på sigt kan matche efterspørgslen på markedsbaseret vilkår.

 

Beslutningen værker begejstring i oppositionen. Tommy Ahlers, Venstre, er glad for, at der endelig sker noget.

– Erhvervslivet har længe råbt på, at vi politisk skal bakke op om Power-to-X med konkret handling. Og det gør vi med den her aftale, selvom vi stadigvæk mangler en overordnet strategi for området. Men det er godt, at vi nu rykker på Power-to-X. Når vi gør det og giver støtte til danske projekter, så øger vi sandsynligheden for, at Power-to-X både bliver en stor gevinst for klimaet og et grundlag for endnu et dansk erhvervseventyr. Konkurrencen på det her område er nemlig hård. Det er ikke en scene, vi har for os selv, som vi har haft det med vindmøllerne. Andre store lande rykker også på Power-to-X, og derfor er det vigtigt, at vi fra dansk side får sat skub i udviklingen, siger Tommy Ahlers.

Virksomheder i hele Europa – også i Danmark – viser stigende interesse for at investere i og udvikle vedvarende brint med henblik på at gøre den konkurrencedygtig inden for bl.a. den tunge industri og den tunge transport, som i dag udleder store mængder CO2. Danmark indstiller i alt seks projekter til at modtage støtte, og regeringen har høje forventninger til de danske projekter, der er indstillet. I begyndelsen af juni begyndte processen med at matche de seks danske projekter med andre landes projekter. I juli forventes den endelige udvælgelse at finde sted.

 

Det er Erhvervsstyrelsen, der står for behandlingen af de danske ansøgninger på området – se mere på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.