Det er alt for nemt at stjæle digitalt indhold, mener Regeringens Vækstteam for Kreative Erhverv. De foreslår i en ny rapport, at et automatiseret system skal sikre, at danske netforbindelser overvåges for ulovlig aktivitet. Herefter kan forbrugernes kan advares i e-boks, hvis myndighederne opdager, at forbindelsen anvendes til piratforbrug af musik, tv-serier, spil og film.
En undersøgelse fra Dansk Erhverv fastslår, ifølge rapporten, at cirka hver tiende dansker enten har downloadet eller streamet ulovligt indhold i perioden april 2017 til april 2018.
Ud over at danske netforbindelser overvåges foreslår udvalget desuden, at forbrugeren skal pålægges et øget ansvar, hvis den private netforbindelse anvendes til piratforbrug af musik, tv-serier, spil og film af andre end dem selv. For eksempel ved at udstede bøder, hvis ikke forbindelsen sikres med nyt kodeord efter tre advarsler.
Positiv kulturminister
I en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet roser Kulturminister Mette Bock (LA) udvalgets rapport:
“Vækstteamets rapport gør det tydeligt, at håndhævelse af immaterielle rettigheder er svært i en digital økonomi – det stiller nye krav.”
Direktør for Teleindustrien, Jakob Willer, er bestemt ikke enig. I et tweet skriver han, at forslaget både vil øge overvågningen og sænke retssikkerheden:
Et absurd forslag
Her på redaktionen er vi fuldstændig enige med Jakob Willer. Det er et absurd forslag, som er det tidligere DDR værdigt. Og når man nu alligevel overvåger samtlige danske internetforbindelser, kan man jo lige så godt screene for andre aktiviteter, søgninger, etc. Det er en fæl glidebane.
Rapporten kan læses i hele sin gru via dette link (PDF).