Den har eksisteret i 96 år og vel nok været hadet af nogenlunde den samme procentdel af befolkningen. Men nu er det slut. DR skal ikke længere sende regninger på licens – fra midnat bliver licensen finansieret gennem skatten og forvaltet af Gældsstyrelsen.
Licensen har været så hadet, at advokatfirmaet DLA Piper i 2018 fik mere end 150.000 danskere til at være med på en retssag, hvor de krævede licensmoms tilbage fra staten. I øvrigt en sag, der endnu er blevet afgjort. Status kan findes på gruppens hjemmeside.
DR Licens har opkrævet licens siden 1925, hvor det blev lovpligtigt at betale licens til DR, hvis man var licenspligtig. Dengang var man licenspligtig, hvis man var indehaver af et såkaldt ‘krystalapparat’, som betegner en gammeldags radio.
Sidenhen er licenspligten blevet udvidet til fjernsynsapparater, og i 2007 blev internetadgang også licenspligtigt. Andelen af danskere, der var licenspligtige, blev på det tidspunkt anslået til at være over 97 procent af den danske befolkning.
Pejlevognen …
Mange personer på denne skribents alder husker sikkert pejlevognen. Det var en mytisk vogn, der ifølge DR kørte rundt og via sindrig teknologi kunne spore såkaldte sortseere; altså personer der ikke betalte deres licens. Vognen blev sendt ud første gang i 1969 og nåede at fejre 50-års jubilæum inden den blev kørt til ophug.
Ideen til pejlevognen kom fra BBC, som DR mere end en gang har ladet sig inspirere af. På denne DR-hjemmeside kan man læse den sjove historie og både licensen og pejlevognen. Her står blandt andet:
“Danmarks Radios pejlevogne havde udstyr, der mindede om det udstyr, som DR’s støjtjeneste i forvejen kørte ud med. Støjtjenesten hjalp dog folk med at spore forstyrrelser i seernes tv-signaler, pejlevognen afslørede, om fjernsynet var tændt. Men pejlevognens mandskab var også bevæbnet med lister over folk, der ikke havde betalt licens, så de havde et godt udgangspunkt for, hvor de skulle køre hen. I begyndelsen var pejlevognen et folkevognsrugbrød, senere blev det støjtjenestens Volvoer, der blev taget i brug.”
Fra 1. januar 2022 bliver public service i Danmark i stedet finansieret via skatten. Licensen trækkes fremover fra borgernes skattefradrag, der sænkes. Den ændring sker på baggrund af et medieforlig, som blev vedtaget den 16. marts 2018, hvor det blev besluttet gradvist at udfase licensbetalingen frem mod 2022.