Mobil og tablets

Samsung Galaxy S10+

Samsung bliver åndet i nakken af især kinesiske Huawei, og deres sidste to topmodeller, S8 og S9, har ikke været enorme successer på trods af gode anmeldelser. Der har simpelthen manglet lidt spænding om produkterne, der i sammenligning med især Huaweis topmodeller har virket en anelse kedelige. Men det er Samsung godt klar over, og med den nye serie tager koreanerne fat om nogle af problemerne. Og lad mig bare være klar i spyttet: S10+ som denne test handler om, er en af de bedste Android telefoner jeg nogensinde har prøvet. Men det meste af hemmeligheden ligger, interessant nok, i softwaren, der giver Huaweis EMUI baghjul. Men det kommer jeg tilbage til lidt senere.

Design

S8 og S9 var ikke “ægte” fuldskærmstelefoner. De havde en ret tydelig top og bund over skærmen, hvilket fik dem til at se en anelse gammeldags ud sammenlignet med konkurrenterne, der i stedet lavede udskæringer til kameraet i toppen og mere eller mindre droppede en kant i bunden helt. Nu har Samsung så taget skridtet – og det endda lidt længere. De har nemlig droppet at lave en stor udskæring i toppen af skærmen – og i stedet blot skåret et lille hul til kameraet i øverste højre hjørne. På den model jeg har fået til test – S10+ – er det et aflangt hul fordi der er blevet plads til to kameraer. I S10 og S10e er der “kun” et lille hul, fordi der kun er et enkelt kamera. Er det pænt? Njah. Jeg ville da hellere undvære. Men egentlig synes jeg, det er okay harmonisk og det er ikke en reel gene i hverdagen synes jeg. Men det vil der være meget delte meninger om, og det må være op til den enkelte, om det er det er bedre end en “notch”. For mig er det.

 

Jeg er normalt ikke fan af buede kanter, og det er jeg egentlig heller ikke her. Når det så er sagt, så er dette ikke den værste version jeg har set, og i modsætning til tidligere generationer, så er kanten ikke decideret ubehagelig at holde ved.

Byggekvaliteten er, som altid fra Samsung, helt i top. Man føler simpelthen, at telefonen er bundsolid, og vægten er rigtigt god.

 

Ny software gør en verden til forskel

Samsungs overbygning til Googles Android har en farverig fortid – faktisk var den i “gamle” dage noget af det, jeg kender en designer der “kaster op ud af øjnene” over. Men langsomt og sikkert er Samsung kommet tættere på noget vi i hvert fald her i Norden finder væsentlig mere smagfuldt. Og nu tager koreanerne det lige en ekstra tak med deres One UI. Og jeg skal love for, det gør en forskel.

Ikonerne i OneUI er ensartede – i hvert fald hvis udviklerne vil have det.

Først og fremmest er der kælet for detaljerne. Designet er meget pænere end noget, jeg tidligere har set på en Android. Faktisk så pænt, at jeg må indrømme at min hang til iOS pludselig er noget mindre – for første gang har nogen lavet et styresystem, der ser lige så godt ud som iOS i den nyeste version. (Og ja, jeg ved godt, det er en smagssag. So shoot me.)

Udover et pænere design er der også ryddet grundigt op i menuer og undermenuer – og de vigtigste funktioner er flyttet ned i bunden af skærmen. Efter at have brugt nogle dage med One UI på S10+ må jeg bare spørge: HVORFOR er der ikke nogen, der har gjort det før? Godt nok tager det en smule tilvænning, men når det først sidder på rygraden må jeg konkludere, at det er super intuitivt, og min stakkels højre tommelfinger bliver simpelthen væsentlig mindre træt efter lang tids brug.

 

Der er en enkelt softwaremæssig bommert: Bixby. Samsung, I behøver ikke jeres egen assistent. Bare brug Googles. Det andet forvirrer, og Bixby er ikke, og bliver aldrig, lige så god som hverken Google eller Alexa. Lige nu fåes Bixby ikke engang på dansk, og der er ingen udsigter til, at det dukker op. Og det dummeste er, at der alligevel er en hardwareknap til Bixby på venstre side af telefonen. Heldigvis er Samsung smarte nok til at tilbyde brugere der ikke vil bruge Bixby, at knappen kan bruges til noget andet – eksempelvis Google Assistent. Men det kommer først i en senere opdatering, så indtil da må man leve med at Bixby lever på højre side af telefonen.

Med andre ord: Samsungs One UI er en vinder. Og løfter en i forvejen god telefon et niveau højere op end hvad konkurrenterne vil kunne byde på i den nærmeste fremtid. Smukt, Samsung.

Fantastisk skærm

Samsung er gode til skærme – virkeligt gode. S10+ er udstyret med en AMOLED skærm som Samsung har døbt “Infinity-O Dynamic AMOLED” – hvor Infinity-O delen signalerer de buede kanter og den runde (eller rettere ovale i S10+’s tilfælde) udskæring til kameraet. Og at Samsung virkelig kan det der med skærme beviser de igen med S10+.

 

Skærmen er beklædt med Gorilla Glas 6 (bagsiden er, interessant nok, version 5). Jeg har, naturligt nok, ikke testet hvor meget telefonen kan holde til, men jeg forventer at skærmen virkelig kan overleve mange “små” fald.

Fingeraftrykslæser der virker

Samsung har, ligesom de fleste andre producenter, nu flyttet fingeraftrykslæseren ind under skærmen. Og det fungerer faktisk rigtigt godt. Samsung bruger en ny teknologi, så fingeraftrykket aflæses via ultralyd i stedet for optisk. Det er en del mere sikkert, og faktisk virker det til, at det også er meget mere stabilt. I min testperiode har jeg haft et par smuttere, og man skal holde nogenlunde præcist på skærmen, Når man vænner sig til det fungerer det dog ganske stabilt og er, i mangel af en god ansigtsgenkendelse (for den er stadig ikke i nærheden af at være på niveau med Apples FaceID) en glimrende måde at låse telefonen op på.

 

Hele fem gode kameraer

På bagsiden har Samsung valgt – som det efterhånden er ved at være standard – at tilføje tre kameraer. Og så er der også blevet plads til to på forsiden – hvilket er noget over den normale standard.

De tre kameraer på bagsiden er bygget sammen og vender vandret

Hovedkameraet på bagsiden består altså af tre linser. Den ene er en såkaldt UltraWide linse, hvilket egentlig bare betyder, at man kan få væsentlig mere med på billedet. For mig er det faktisk en smule vigtigere end at kunne zoome optisk, for den ekstra plads giver mulighed for at tage billeder på steder der er en smule trange – og det er netop i den type situation jeg bruger mit kamera mest. Eksempelvis ved et bord på en restaurant hvor jeg skal tage et billede af to personer overfor mig. Med en almindelig linse kan det være svært at få plads til to – og i hvert fald til tre – uden at rejse sig og gå tilbage fra bordet. Med vidvinklen her bliver det ikke et problem.

 

Derudover er den generelle billedkvalitet på kameraet lige så god som man kan forvente af en topmodel i dag – hvilket i praksis betyder, at den kan hamle op med konkurrenten Mate 20 Pro fra Huawei. (indtil den nye konkurrent P30 ankommer, naturligvis). I god belysning kan man tage decideret fantastiske billeder, og selv i halvdårlig belysning leverer kameraet en godt billede.

På forsiden sidder også to kameraer – og det endda 4K kameraer. Og jeg må sige, at selv om jeg ikke generelt er enormt fan af selfies, så leverer dette kamera nogle af de bedste og skarpeste selfies nogensinde. Om det så er en god ting skal jeg ikke kunne sige.

Ekstremt hurtig

Apple sidder stadig tungt på titlen som verdens hurtigste telefon med deres iPhone XS (Og XS Max), men Samsung haler ind. Her er vores målinger:

iPhone XS Max
(Apple A12 Bionic)
Samsung Galaxy S10+
(Exynos 9820 Octa)
Single-Core47754370
Multi-Core107709514

I virkelighedens verden er der reelt nærmest ingen forskel på den følte hastighed på stort set alle de nyeste telefoner, og alt kører også helt flydende på S10+. Jeg har på intet tidspunkt oplevet lag i nogen som helst sammenhæng, og selv de nyeste spil klarer telefonen fuldstændigt uden problemer. Det har selvfølgelig også noget at gøre med de 6GB hukommelse Samsung har fundet plads til i telefonen.

Batterilevetid over middel

S10+ har et batteri på hele 4.100 mAh. Det betyder i praksis, at den reelt KAN holde hele dagen. De fleste telefoner kommer tæt på, men hvis du presser dem grundigt i løbet af dagen går de alligevel døde inden sengetid. Jeg har været ganske hård ved S10+, og den overlever altså uden de store problemer indtil sengetid.

Der er dog et enkelt minus; hurtigladning er ikke så hurtigt. Faktisk er Samsungs udgave voldsomt meget langsommere end hvad eksempelvis Huawei kan levere. Kinesernes løsning når helt op på 40W – mens Samsung højst leverer 15W. I praksis er det dog ikke en katastrofe – og de fleste vil formentlig aldrig komme i problemer med mindre man har virkelig travlt med at få ladet. Og selv der har jeg fået ca. 30% på omkring 25 minutter, så det er heller ikke helt dumt.

En vinder

Samsung leverer med S10+ en telefon får konkurrenterne til at se lidt… Sløje ud. Kombinationen af en software der er så pæn som noget Apple nogensinde har lavet og hardware så god som noget Huawei kan bygge giver koreanerne en kæmpe fordel. Og ja, så kommer Huawei med deres P30 Pro lige om lidt, og den har nye tricks i ærmet. Men for første gang har Samsung en trumf, kineserne får svært ved at stikke; deres One UI er den absolut bedste overbygning til Android jeg har set overhovedet.

Sidst, men ikke mindst – er den så pengene værd? Jeg vil mene ja. Jeg kan uden at blinke sige, at hvis jeg skulle skifte telefon lige nu, er der ingen over og ingen ved siden af S10+. Så nu er det konkurrenternes tur til at vise, at de kan lege catch-up – også på software.,

Samsung Galaxy S10+

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 7.549 kr.

Samsungs nyeste serie af smartphones er en væsentlig forbedring fra tidligere modeller på flere måder, men hemmeligheden ligger især i softwaren.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.